Main menu

header

675 9 2de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Ratania este folosită de secole în Peru pentru efectele remarcabile ale tratamentelor cu această plantă asupra sănătății.

Remediu în menoragie

Ratania conține taninuri, oxalat de calciu și alte substanțe care o fac redutabilă ca astringent. Astfel, datorită proprietății de a strânge în mod natural țesuturile, se folosește cu succes ca remediu naturist în menoragie, precum și în afecțiuni gastrice cum sunt dizenteria, inflamații ale stomacului, colite, chiar sângerări ale tractului digestiv. Se utilizează ceaiul din rădăcină la recomandarea specialistului. Se pune o lingură cu rădăcină de ratania uscată la o cană cu apă. Se dă în clocot, apoi se lasă acoperit lichidul timp de 15 minute. Se strecoară și se consumă până la maximum trei reprize pe zi, notează herbal-supplement-resource.com.

Perfectă pentru vânătăi

Ratania are o serie de întrebuințări externe, care se bazează pe aceleași calități astringente ale plantei. Astfel, preparatele pe bază de rădăcină de ratania pot fi utilizate pentru oprirea sângerărilor rănilor superficiale, împotriva varicelor, vânătăilor și a loviturilor însoțite de umflături. Tinctura de ratania, care se găsește în magazinele naturiste, poate fi recomandată sub formă de comprese, 1,4 ml diluată în puțină apă și aplicată direct pe locul afectat. Este, totodată, renumită pentru eficiența în afecțiuni ale gingiilor și cavității bucale cum sunt stomatitele, gingivitele. De altfel, există în anumite părți ale lumii sortimente speciale de pastă de dinți care conțin rădăcină de ratania, concepute pentru combaterea inflamațiilor gingivale. Rădăcina de ratania a demonstrat de-a lungul timpului calitatea de a acționa benefic în leucoree, precum și în hemoroizi și în fisuri anale. Pe lângă un decoct mai concentrat, realizat din două linguri cu rădăcină uscată fierte timp de 15 minute într-o cană cu apă și folosit pentru spălături sau comprese, planta este prezentă și în anumite supozitoare care tratează afecțiunile menționate. Un remediu tradițional pentru cei care suferă de polipi este inhalarea de pulbere de ratania obținută din râșnirea fină a rădăcinei uscate.