Main menu

header

674 6 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Cunoscută și utilizată în medicina tradițională chineză peste 1.200 de ani, cordyceps, o uimitoare ciupercă tibetană, este considerată un „dar al zeilor”.

Distruge virusurile din celulele hepatice

Cordyceps este o ciupercă fascinantă, care creşte pe păşunile de pe platourile Tibetului şi este folosită în terapeutica chineză din negura timpului. În corpul ciupercii cordyceps se găsesc peste 80 de fermenţi, aminoacizi, betacaroten, vitaminele E şi C, precum şi seleniu. De-a lungul timpului, această ciupercă stranie a devenit prețuită pentru acțiunea sa pe segmentul terapiilor complementare ale gripei, prin ameliorarea tusei, reducerea secreţiilor mucoaselor şi a transpiraţiilor nocturne. De asemenea, este un adjuvant eficient și în afecțiuni mai grave, cum sunt bronşita, pneumonia, tuberculoza, emfizemul pulmonar sau astmul bronşic. Mai multe studii derulate în ultimii ani au relevat faptul că această ciupercă pe care medicina tradițională chineză o ține la mare preț are un puternic efect antioxidant şi ajută la protejarea rinichilor şi a ficatului de efectul nociv produs de unele medicamente, precum și de radicalii liberi, arată livestrong.com. Mai precis, ciuperca elimină toxinele, reface celulele afectate ale ficatului, distrugând virusurile din celulele hepatice.

Scade nivelul trigliceridelor

De asemenea, cordyceps previne boli ale aparatului cardiovascular şi ale vaselor de sânge, experimentele punând în evidență faptul că are capacitatea de a preveni ischemia cardiacă, infarctul miocardic, trombozele. Cordyceps are efect pozitiv în reducerea colesterolului și determină scăderea hipertensiunii, arată testele efectuate la Universitatea Pittsburg, din SUA. Rolul cardioprotector al cordyceps este dat de faptul că reduce nu doar nivelul colesterolului total, ci şi pe cel al trigliceridelor, previne şi ameliorează ateroscleroza, reglează ritmul cardiac şi tonifică inima, echilibrează tensiunea arterială şi are efect anticoagulant. Cordyceps poate avea, în același timp, efect stimulator asupra sistemului imunitar, îmbunătățind răspunsul organismului în faţa atacurilor agenţilor patogeni. Efectul pozitiv al administrării de cordyceps se explică prin faptul că ciuperca stimulează producerea de celule imunitare T şi sporeşte longevitatea limfocitelor, ambele tipuri de celule fiind esenţiale pentru asigurarea unei apărări eficiente a organismului.

Luptă cu cancerul

Cordyceps face parte din familia plantelor adaptogene, ceea ce este foarte important din perspectiva susținerii toleranţei la stres şi a creșterii capacității organismului de adaptare la mediul cu multe elemente nocive, de la poluare la alimentație, în care trăim astăzi. Totodată, în lupta cu o altă afecțiune devenită epidemie mondială, diabetul, cordyceps se remarcă prin efectul hipoglicemic, observat la persoanele care au administrat suplimente pe bază de această ciupercă. De asemenea, cordyceps s-a dovedit redutabilă pe direcția luptei cu cancerul: contribuie la refacerea ADN și activează celulele imunocompetente care luptă cu cele canceroase. Administrată complementar în terapiile antitumorale, ciuperca îmbunătăţeşte oxigenarea celulară, reduce rata de multiplicare a celulei tumorale şi are rol protector în chimioterapie și în radioterapie. Nu în ultimul rând, cordyceps este un excelent adjuvant într-un complex al stilului sănătos de viață. Teste de dată recentă au indicat faptul că această ciupercă de excepție are și capacitatea de a combate depresia.

Cordyceps reduce constricţia vaselor sangvine, de aceea scade simptomatologia în sindromul de picioare obosite și de picioare reci

Acţionează asupra stafilococului auriu

Efectele antiinflamatoare și antibiotice ale cordyceps se datorează în principal unei substanțe numite ophiocordin. Acesta are o acțiune bacteriostatică asupra majorității bacteriilor. Astfel, ciuperca are efect antiedematos, antialergic, acţionează asupra pneumococilor, streptococilor, stafilococului auriu etc., şi antiviral (virusul hepatic B, Epstein-Barr, human papilloma etc.). Cordyceps se găseşte sub formă de pulbere pură din plantă sau de capsule cu extract concentrat. Varianta de cordyceps pulbere se poate utiliza pentru efectul terapeutic, dizolvată în apă sau în sucuri proaspete. Potrivit literaturii de specialitate, doza recomandată este de 1/4 - 1 linguriţă cu pulbere la un pahar cu apă, administrată de maximum patru ori pe zi. Variante de capsule cu extract concentrat şi standardizat de cordyceps se administrează ca supliment alimentar, la recomandarea specialistului. Atenție însă! Ciupercile cordyceps nu se prescriu femeilor însărcinate, mamelor care alăptează şi per- soanelor care suferă de ulcer stomacal şi al duodenului. Cercetările asupra acestei ciuperci sunt în continuă desfășurare, planta relevând noi proprietăți sau fiind documentate științific cele existente, care pun cordyceps în fruntea terapiilor medicinei tradiționale chineze.