Main menu

header

674 8 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Ciufulit și spinos, ciulinele și-a arătat incredibilele virtuți terapeutice încă de pe vremea lui Avicenna, celebrul medic și cercetător al tainelor naturii, care l-a recomandat ca pe un excelent hemostatic și anestezic, iar vracii din Evul Mediu l-au folosit ca leac pentru bolile sistemului nervos. Uitat o perioadă, ciulinele și-a reintrat în drepturi, uimind medicina modernă cu ale sale calități.

Efecte antitoxice

Bogat în aminoacizi, pigmenți clorofilieni, sanopozide, uleiuri volatile, silimarină, acid fumaric, ciulinele are excepționale proprietăți hepatoprotectoare, tonice, puternic detoxifiante, antioxidante, imunostimulatorii, regeneratorii la nivel hepatic. Datorită acestor virtuți, ciulinele este recomandat cu succes în erupții cutanate, herpes și eczeme. În acest sens, se pun la fiert 200 ml apă, iar când clocotește se adaugă 15 g frunze mărunțite de ciuline. Se lasă la infuzat o oră, se strecoară și se administrează 100 ml preparat de trei ori pe zi, după mesele principale. Cura durează zece zile. Din cele mai vechi timpuri, ciulinele este ajutorul prețios al persoanelor care au fost otrăvite, când se recomandă administrarea imediată a infuziei de plantă. Modul de preparare este următorul: peste două linguri cu flori mărunțite se toarnă o cană cu apă clocotită, se acoperă și se lasă la infuzat 20 de minute. Se strecoară și se consumă. După o oră, se mai administrează o cană.

Împotriva hemoroizilor și a cistitei, peste o cană cu apă clocotită se pune o lingură cu frunze zdrobite, se lasă la infuzat două ore, apoi se strecoară. Se administrează o jumătate de ceașcă de trei-patru ori pe zi, după masă. Tratamentul durează două săptămâni. Bronșita cedează, de asemenea, în urma unei cure cu ciuline. O lingură cu rădăcină mărunțită de plantă se lasă la fiert zece minute în 300 ml apă, se strecoară și se consumă o ceșcuță de trei ori pe zi, după masă. Aveți probleme cu varicele? Puneți la infuzat timp de un sfert de oră, într-o cană cu apă clocotită, o linguriță cu semințe de ciuline. Strecurați și consumați un sfert de cană de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

Vindecă herpesul

674 8 2Tot ciulinele este cel care vindecă afecțiunile digestive. Se macină o linguriță cu semințe de ciuline, iar peste praful obținut se adaugă o cană cu apă fierbinte, se lasă la infuzat un sfert de oră, apoi se strecoară. Cantitatea obținută se împarte în trei doze, care se consumă fracționat, întreaga zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale. Scăpați în ritm rapid de herpes tot cu ajutorul ciulinelui. Puneți la infuzat într-o cană cu apă clocotită 15 g frunze uscate și măruțite. După o oră strecurați și consumați 100 ml de trei ori pe zi, după mesele principale. Tratamentul durează zece zile. În crizele se psoriazis luați o linguriță cu pulbere de semințe de ciuline de trei ori pe zi, înainte de masă, împreună cu un pahar cu apă. Cura durează zece zile.

Cel mai bun „medic” pentru nevralgiile dentare

Micuțele semințe de ciuline sunt considerate la ora actuală unul dintre cele mai bune tratamente împotriva hepatitei și a cirozei hepatice. În problemele ficatului se folosește următoarea rețetă: peste 30 g semințe uscate de ciuline se toarnă un litru de apă fierbinte și se fierbe 20 de minute. Se acoperă, se lasă să se răcească și se strecoară. Se consumă 10 ml la două ore. Atenție! Nu depășiți doza de 80 ml/zi! Tratamentul durează două săptămâni și se poate relua după o pauză de 21 de zile. Când durerea de dinți nu vă dă pace, cel mai bun „medic” este tot ciulinele. Peste o linguriță cu rădăcină mărunțită de plantă se toarnă o cană cu apă, se aduce la punctul de fierbere, se lasă o oră la infuzat, apoi se strecoară. Cu acest preparat se clătește gura. Nu în ultimul rând, ciulinele este de ajutor și în cazul cancerului. Suferinzii trebuie să prepare un ceai de ciuline astfel: peste o lingură cu frunze tocate se toarnă o cană cu apă clocotită, se lasă la infuzat o oră și se strecoară. Se administrează o ceașcă de trei ori pe zi, după masă.

Preparatele pe bază de ciuline sunt contraindicate copiilor cu vârste până în 10 ani, femeilor însărcinate și persoanelor care suferă de hipertensiune arterială

Compresele ameliorează leziunile pielii

Aveți probleme cu greutatea și toate curele de slăbire ținute nu și-au făcut efectul decât pe moment? Uleiul de ciuline are darul de a rezolva această situaţie. Modul de preparare al acestuia este următorul: se pun pe baie de abur jumătate de litru de ulei de măsline și șase linguri cu semințe de ciuline și se lasă să fiarbă până ce preparatul scade cu 30%. Ulterior se strecoară și se depozitează în sticle închise la culoare. Persoanele care vor să slăbească trebuie să consume o lingură cu ulei de două ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Tratamentul durează trei luni. În prima lună, organismul se curăță de toxine, iar în următoarea perioadă va începe scăderea în greutate. În cazuri grave de leziuni ale pielii se aplică pe locul cu probleme comprese cu ulei de ciuline și se lasă să acționeze pe timpul nopții.