Main menu

header

674 9 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Conifer din Himalaya cu numeroase proprietăți medicinale, talispatra este utilizat de secole în medicina ayurvedică pentru tratarea unor afecțiuni și pentru prevenirea altora.

Linişteşte durerile în piept cauzate de accesele de tuse

Frunzele de talispatra sunt renumite pentru faptul că stau la baza a numeroase produse ale medicinei tradiționale. Planta are acțiune directă și rapidă în afecțiuni ale sistemului respirator, fiind bronhodilatatoare, antitusivă, antiinflamatoare, expectorantă și astringentă. Ca urmare, este recomandată pe scară largă împotriva bronșitei, inclusiv cronice, a astmului, a tusei uscate sau productive, a infecțiilor tractului respirator. Prin capacitatea de a elibera căile respiratorii superioare, talispatra scade febra și ameliorează nu doar afecțiunea, ci și unele efecte care o însoțesc, cum sunt durerile de cap și de piept generate de accesele de tuse foarte frecvente.

Stimulent al apetitului

Talispatra este un antimicrobian și antiviral de tradiție, ceea ce recomandă produsele pe bază de plantă pe direcția tratării unor afecțiuni digestive dintre cele mai des întâlnite - balonare, dezechilibre gastrice, dureri abdominale. În același timp, talispatra este și un bun stimulent al apetitului. De asemenea, planta are și efect astringent și carminativ. Alte proprietăți ale plantei includ capacitatea de a curăța sângele de toxine, precum și abilitatea de a acționa ca un contraceptiv natural, scăzând mult fertilitatea feminină. Nu în ultimul rând, prin efectul antiinflamator, frunzele proaspete de talispatra furnizează un suc ce se poate utiliza extern împotriva durerilor articulare. Atunci când se administrează sub formă de pulbere, doza este de până la trei grame zilnic. Pentru a se prepara un decoct, se pun trei grame de pulbere de plantă în 200 ml apă și se lasă pe foc mic până când cantitatea ajunge la 50 ml.

Talispatra este contraindicată persoanelor care suferă de ulcer, aciditate gastrică sau arsuri la stomac