Main menu

header

de Elena Şerban

Oţetul de mere este unul dintre cele mai vechi medicamente naturiste. Îl foloseau atât grecii, romanii sau egiptenii, dar şi strămoşii noştri, de aproape 2.000 de ani. Locuitorii zonelor rurale îl prepară şi acum, convinşi fiind de eficienţa lui în diverse boli.

Întârzie îmbătrânirea
Cea mai frecventă afecţiune la care este utilizat oţetul de mere este reumatismul. Pentru efectul dorit (înlăturarea durerilor), suferindul trebuie să ia de trei ori pe zi câte o lingură cu oţet de mere amestecată cu o linguriţă cu miere. Cura durează minimum trei luni şi are efecte foarte puternice de dezintoxicare a organismului. În plus, anumite substanţe conţinute de oţetul de mere au efecte antiinflamatoare articulare şi împiedică procesele de îmbătrânire şi de degenerare a cartilajelor şi epiteliilor.

Accelerează metabolismul
Oţetul de mere este excelent şi în curele de slăbire. Nu doar pentru că este foarte eficient, ci pentru că este un regim foarte uşor de urmat: se bea în fiecare dimineaţă, la trezire, pe stomacul gol, un pahar cu apă (de preferat de izvor, dacă nu, e bună şi apa plată) în care au fost dizolvate două linguriţe cu oţet de mere. Apoi, pe parcursul zilei, după fiecare masă, trebuie să se bea o jumătate de pahar cu apa în care s-au adăugat o linguriţă cu oţet de mere şi două linguriţe cu miere, având rolul de a accelera metabolismul.

Excelent în curele de slăbire
O cură de slăbire forte (cu efecte imediate) se poate urma cu ajutorul unui preparat obţinut din miere de albine, usturoi şi oţet de mere. Reţeta este următoarea: curăţaţi şi zdrobiţi o căpăţână zdravănă de usturoi şi puneţi-o într-un borcan de 800 ml. Adăugaţi 400 ml de miere, 400 ml oţet de mere şi amestecaţi energic până când totul se omogenizează. Închideţi cu un capac şi lăsaţi la macerat vreme de zece zile. În acest interval aveţi grijă să amestecaţi cel puţin o dată pe zi. După cele zece zile strecuraţi, dar păstraţi amestecul în acelaşi borcan. Este bine ca preparatul să stea într-un loc răcoros (pivniţă sau frigider). Luaţi din acest preparat o lingură, pe stomacul gol.
Fiţi precauţi deoarece această cură este foarte eficientă, însă este destul de dură pentru stomac. De aceea ea trebuie urmată astfel: şapte zile cură, şapte zile pauză.

Spuneţi adio migrenelor!
Nu doar persoanele care vor să slăbească pot beneficia de terapia cu oţet de mere. Şi bolnavii de colecistită sau cu alte afecţiuni ale bilei, cei care suferă de indigestii, anemii sau persoanele care nu mai au poftă de mâncare (aici pot fi încadraţi şi copiii) pot urma cure cu acest minunat oţet, după următoarele indicaţii:
Colecistita şi alte afecţiuni ale bilei - înainte cu zece minute de masă luaţi două linguriţe cu oţet de mere. Gurmanzii trebuie să „îşi administreze doza de oţet” cu 20 de minute înainte de masă.
Indigestii - beţi înainte de masă cu zece minute şi imediat după masă câte un sfert de pahar cu apă în care aţi pus o linguriţă cu oţet.
În cazul inapetenţei, anemiei luaţi înainte de masă câte o linguriţă cu oţet de mere şi una cu miere. Dacă este vorba despre copii cu vârsta de până la 5 ani reduceţi doza la jumătate.
Şi pentru migrene există soluţie! Fricţionaţi tâmplele şi zona de deasupra cefei cu oţet de mere. O metodă foarte eficientă este inspirarea timp de câteva minute a vaporilor de oţet.

Vă scapă de intoxicaţii
Preparatul pe bază de mere poate fi folosit şi împotriva durerilor de gât. În acest caz faceţi gargară cu o soluţie din oţet de mere preparată dintr-o linguriţă la un pahar cu apă. Gargara se face o dată la o oră, soluţia înghiţindu-se la sfârşitul operaţiunii. Dacă durerea din gât cedează, intervalul în care se fac aceste gargare poate fi mărit.
Oţetul de mere este excelent şi în cazul unei intoxicaţii alimentare sau în cazul în care aţi mâncat ceva vechi. Scăpaţi de senzaţia de vomă dacă beţi un pahar cu apă în care aţi pus o linguriţă cu oţet de mere. Soluţia se bea cu înghiţituri mici din cinci în cinci minute. Dacă senzaţia de vomă persistă, se mai bea un pahar cu apă în care se pun două linguriţe cu oţet.

Înlătură mătreaţa
În cazul în care v-aţi întrebat cum reuşesc vedetele să aibă un păr frumos, bogat şi strălucitor vă vom da noi răspunsul: oţetul de mere. Tot ce trebuie să faceţi este să vă clătiţi părul după spălare cu o soluţie concentrată de oţet de mere. Acest tratament are şi avantajul că înlătură foarte rapid mătreaţa.

Atenţie la contraindicaţii!

Beneficiile tratamentelor cu oţet de mere sunt nenumărate. Cu toate acestea, există câteva situaţii în care administrarea acestui produs este interzisă. Astfel, dacă vă număraţi printre suferinzii de litiază renală urică, gută, insuficienţă tiroidiană şi paratiroidiană, aciditate gastrică, gastrită hiperacidă, ulcer gastro - duodenal, febră musculară sau hipotensiune arterială nu vă atingeţi de oţetul de mere!