Main menu

header

673 9 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Săpunarița este binecunoscută în tradiția populară, pe de o parte, prin efectele sale foarte puternice, iar, pe de altă parte, pentru gama largă de afecțiuni asupra cărora își extinde efectele benefice dacă este administrată corect.

Efect în dischinezii biliare

Principiile active care dau plantei valența terapeutică sunt saponinele. Substanțe foarte puternice, care pot dăuna dacă nu se respectă indicațiile de administrare a plantei, acestea îi garantează, pe de altă parte, calități de expectorant și diuretic. Săpunarița se remarcă prin mărirea secrețiilor, cu precădere cele biliare și digestive. Ca urmare, planta are efect în dischinezii biliare. De asemenea, pe segmentul respirator, săpunarița acționează pentru tratarea unor afecțiuni cum sunt astmul, bronșitele, tusea veche sau persistentă. Se poate utiliza un macerat preparat astfel: o linguriță cu rădăcină mărunțită de plantă se pune în 250 ml apă la temperatura camerei. Se lasă de seara până dimineața, se strecoară și se bea cu înghițituri mici în cursul unei zile.

Reglează circulația venoasă deficitară

La nivelul ficatului, săpunarița acționează cu succes împotriva icterului și a altor afecțiuni hepatice. Totodată, planta combate eficient circulația venoasă deficitară, împotriva căreia se poate face chiar o cură de maximum două luni cu decoct de săpunariță, preparat din două lingurițe cu rădăcină mărunțită care se vor pune la 250 ml apă rece, apoi se va fierbe timp de 20 de minute. Se strecoară și se pot administra trei-patru linguri pe zi, eventual în combinație cu alte plante medicinale. Prin capacitatea de a elimina toxinele din organism, săpunarița combate reumatismul și paraziții intestinali.

Un săpun natural cu săpunariţă se poate obține din 200 g rădăcină de plantă fiartă într-un litru de apă timp de zece minute, la care se adaugă o lingură cu bicarbonat de sodiu. Se lasă la macerat o oră. Se filtrează, iar extractul rezultat poate fi folosit atât ca săpun, cât și ca șampon

Remediu împotriva alopeciei

Săpunarița este o redutabilă plantă medicinală pentru afecțiuni externe. Aria sa de acțiune este foarte extinsă, de la spălături împotriva unor faringite acute până la tratarea dermatozei cronice. Decoctul de săpunariță este remarcabil împotriva acneei, sub formă de comprese, a herpesului și rănilor, a erupțiilor tegumentare și, ca gargară, combate abcesele. Frecțiile cu acest decoct sunt utilizate ca remediu naturist împotriva alopeciei. De altfel, șamponul natural pe bază de săpunariță este renumit pentru efectele sale. Se prepară simplu: două linguri cu rădăcină de plantă rasă se pun în 1/2 l apă. Se lasă pe foc mic să dea un clocot, apoi la infuzat 15 minute, după care se aplică pe păr călduț. Se masează bine, apoi se clătește cu apă caldă și în final cu apă spre rece, combinată cu o linguriță cu oțet de mere.