Main menu

header

672 8 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Pădurile Amazoniei au dăruit medicinei naturiste una dintre cele mai redutabile plante, chanca piedra, folosită din cele mai vechi timpuri pentru vindecarea sau pentru prevenirea unor afecțiuni dintre cele mai grave.

Împiedică formarea calculilor renali

Chanca piedra este renumită pentru capacitatea de a susține buna funcționare a rinichilor. Este atât de puternică, încât este considerată un „spărgător” al pietrelor la rinichi de populațiile băștinașe din zona amazoniană, care au transmis știința tratării cu această plantă din generație în generație. Cercetările au venit să confirme faptul că chanca piedra are proprietatea de a preveni formarea calculilor renali. Studiile care s-au derulat încă din anii ’90, la Școala de Medicină din Sao Paulo, Brazilia, au evidențiat faptul că administrarea de ceai de plantă pe o perioadă de maximum trei luni a generat o scădere semnificativă a pietrelor la rinichi, precum și o diureză sporită.

Îmbunătățește absorbția nutrienților

Renumele plantei este extins în toată lumea. De exemplu, medicina tradițională chineză ține la loc de cinste chanca piedra, considerând planta un susținător eficient al sănătății ficatului. La rândul lor, cercetătorii de la Institutul Bose, din India, au pus în evidență faptul că planta conține un compus care are capacitatea de a proteja țesutul hepatic de acțiunea stresului oxidativ, notează globalhealingcenter.com. De asemenea, alte studii au pus în evidență faptul că planta stimulează secreția de bilă și astfel ajută la digestie, îmbunătățește absorbția nutrienților și contribuie la eliminarea eficientă a deșeurilor din organism.

Distruge microbii fără să afecteze țesuturile din jur

Totodată, evaluări repetate ale proprietăților acestei plante au pus în lumină faptul că aceasta conține un redutabil antioxidant, care poate regla nivelul de zahăr din sânge, normalizând în paralel și tensiunea arterială. O altă proprietate a acestei plante unice este aceea că este toxică pentru o serie de bacterii, pe care le anihilează fără să afecteze țesuturile din jur. Potrivit specialiștilor din Malaiezia, chanca piedra a ieșit pe primul loc din perspectiva capacității de a distruge microorganisme dăunătoare din 29 de plante analizate. Metoda tradițională de administrare a plantei este sub formă de infuzie, dar chanca piedra este comercializată și sub formă de tinctură, extract sau suplimente și se administrează la recomandarea specialistului.

Luptă cu durerile generate de inflamații

Cercetătorii au descoperit, în timp, capacitatea rădăcinii de chanca piedra de a lupta cu durerea, în special cu cea de origine inflamatorie. În cartea sa „Gheara-de-pisică: planta vindecătoare din Peru”, expertul Kenneth Jones dedică un capitol proprietăților chanca piedra: „Extractul a demonstrat o putere de trei ori mai mare decât a morfinei în cea de-a doua fază a durerilor care intră în categoria celor generate de inflamații, precum și un efect de șapte ori mai puternic decât al aspirinei”.

Proprietățile hipotensive ale chanca piedra au fost documentate printr-un studiu pe voluntari umani în 1995