Main menu

header

672 8 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Una dintre verdețurile cel mai populare și mai prezente în dieta românilor, loboda este mai mult decât o legumă cu gust delicios - aduce beneficii uimitoare pentru sănătate.

Menţine sănătatea ochilor

Încă din Antichitate, loboda a fost utilizată în scop terapeutic. Conţine numeroşi nutrienţi şi vitamine benefice organismului, fiind un adevărat aliment-terapie. Se remarcă în primul rând grație proprietăţilor sale antioxidante și capacității de a întări sistemul imunitar. Ca urmare, este recomandată deopotrivă pentru detoxificare, anularea efectelor acțiunii radicalilor liberi și prevenție într-o serie de afecțiuni. Nivelurile ridicate de carotenoide din această plantă ajută la reducerea semnelor de îmbătrânire prematură și la menţinerea sănătăţii ochilor. Se poate consuma sub formă de salată, de trei-patru ori pe zi, sau ca suc, câte 100 ml, de trei ori pe zi.

Elimină excesul de săruri, apa și grăsimea din corp

Totodată, loboda poate regla digestia, datorită nivelurilor de fibre alimentare şi mineralelor pe care le conţine. Acestea optimizează procesele digestive, consumul de lobodă fiind creditat de specialiști cu reducerea constipaţiei, precum şi cu prevenirea unor probleme gastrointestinale mai grave, cum ar fi ulcerele gastrice sau chiar cancerul de colon. Unele dintre cele mai cunoscute beneficii pentru sănătate ale lobodei includ îmbunătăţirea sănătății rinichilor. S-a dovedit ştiinţific faptul că loboda are un efect laxativ şi diuretic uşor, ceea ce înseamnă că stimulează urinarea. Acest lucru ajută la purificarea rinichilor şi elimină rapid toxinele, excesul de săruri, apa și grăsimea din organism.

Reglează cardiovascularitatea

Consumul de lobodă este considerat benefic şi pentru sănătatea vezicii biliare, precum și în prevenirea anumitor boli ale inimii. De exemplu, loboda are aproape de două ori mai multă cantitate de vitamina C decât o lămâie. Acest aspect face ca sistemul imunitar să primească un „imbold”, stimulând celulele albe din sânge şi producând o regenerare celulară binevenită. De asemenea, prin proteinele, mineralele şi vitaminele pe care le conţine, loboda ajută la reglarea necesară pentru menţinerea corectă a funcţionării întregului organism. Totodată, loboda este renumită pentru că poate regla cardiovascularitatea. Nivelurile ridicate de fier şi de calciu din frunzele acestei minunate plante stimulează crearea celulelor roşii în sânge, ajutând circulaţia, precum şi oxigenarea ţesuturilor şi organelor.

Sucul „topeşte” chisturile ovariene

Loboda a demonstrat capacitatea de a combate chisturile ovariene. Se face o cură de 28 de zile cu suc de frunze de lobodă obținut cu ajutorul storcătorului de fructe. Este indicat să se consume câte 100 ml suc de trei ori pe zi, cu 15 minute înaintea meselor, eventual în combinație cu alte sucuri naturale. S-a demonstrat că planta poate contribui chiar la dispariția chisturilor în unele cazuri, prin reglarea hormonală pe care o induce acest tratament.

Loboda trebuie evitată de persoanele care suferă de gută, de pietre la rinichi sau de pietre biliare, întrucât conține mult acid oxalic