Main menu

header

de Claudia Stan

Rozmarinul sălbatic (Rosmarinus officinalis) este o plantă lemnoasă, perenă, ce are frunzele mereu verzi. Este originară din regiunea Mării Mediterane, însă în prezent creşte în aproape toate ţările cu climă blândă. În popor, această plantă miraculoasă este folosită mai ales pentru tratarea dureroaselor şi inesteticelor varice. Cicatrizează rapid rănile
După anumite intervenţii chirurgicale sau în perioadele de recuperare, rozmarinul sălbatic poate ajuta în închiderea rănilor, cicatrizându-le într-un timp relativ scurt. De asemenea, planta medicinală este cunoscută pentru rapiditatea cu care reduce umflăturile şi edemele după operaţie, diminuând totodată şi durerea. Mulţi dintre noi, într-un moment de neatenţie, ne-am luxat glezna sau genunchiul şi am încercat una sau două metode naturiste de a reduce inflamaţia. Infuzia de rozmarin este cea mai indicată în astfel de cazuri. Se bea de trei ori pe zi câte o cană cu ceai obţinut dintr-o linguriţă cu funzele plantei la 250 ml de apă  fierbinte. Pentru persoanele care practică sport de performanţă, rozmarinul sălbatic se recomandă şi sub formă de comprese sau băi. Fierbeţi patru mâni pline cu frunze de rozmarin sălbatic în şase litri de apă, timp de cinci minute. Vărsaţi conţinutul în cadă şi staţi aproximativ o jumătate de oră. Vă veţi simţi mai revigorat ca niciodată!

De folos în tromboflebite
În cazurile de tromboflebită şi varice, cel mai simplu mod de a scăpa de aceste boli este să faceţi băi cu rozmarin, alternând cu un regim alimentar corespunzător. Durerile şi inflamaţiile cauzate de o circulaţie proastă, extinse spre glezne şi genunchi, pot dispărea dacă aplicaţi pe locul afectat comprese cu rozmarin sălbatic. De asemenea, artrita poate fi controlată cu băi, infuzie şi comprese cu ledum. În plus, planta vă poate salva şi de durerile groaznice de gută!

Comprese contra ciupiturilor de insecte
Rozmarinul sălbatic este recomandat în tratarea înţepăturilor ţânţarilor sau muşcăturii insectelor. Atunci când umflătura se extinde pe o distanţă mare, în jurul înţepăturii sau muşcăturii sunt ideale compresele reci cu rozmarin sălbatic. Dacă muşcătura este însoţită şi de o senzaţie de frig, amorţeală, iar locul capătă o culoare albăstruie, alternaţi tratamentul şi cu infuzie din rozmarin sălbatic.

Alimentaţia este importantă!

Adăugaţi la fiecare cană cu apă fierbinte câte o linguriţă cu plantă (urzică şi rozmarin sălbatic) şi lăsaţi acoperit timp de cinci minute. Consumaţi în fiecare zi câte trei căni cu infuzie de urzici şi de rozmarin sălbatic. Excludeţi din meniul dumneavoastră zilnic carnea, peştele sau orice aliment gras. Bazaţi-vă pe legume proaspete şi fructe zemoase. Veţi observa ameliorări chiar din prima săptămână.