Main menu

header

671 7 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Vița-de-vie este un miracol al naturii nu doar prin proprietățile strugurilor, ci și ale frunzelor, adevărată terapie pentru o mulțime de afecțiuni.

Ameliorează insuficiența venoasă cronică

Prezentă alături de oameni de când lumea, vița-de-vie este o comoară terapeutică. Frunzele ajută la reducerea nivelului de colesterol, reglează tensiunea arterială, au acțiune astringentă, hemostatică, antidiareică și antioxidantă. Sunt foarte bogate în nutrienţi, inclusiv vitaminele A, C, E, K şi o mulţime de vitamine din complexul B, precum și în minerale. În același timp, frunzele de viță-de-vie nu conţin grăsimi şi au un conţinut foarte redus de sodiu şi de zahăr. De exemplu, ca tonice venoase și tonifiante ale pielii, frunzele de viță-de-vie sunt un bun tratament pentru persoanele care suferă de insuficiență venoasă cronică, o afecţiune care provoacă edemul şi umflarea picioarelor. Un bun tratament este cel cu tinctură de viță-de-vie. Frunze proaspete - 50 g - se mărunțesc și se pun în 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se țin timp de 15 zile, apoi se strecoară. Se consumă câte o linguriță, de trei ori pe zi.

Tratează cataracta incipientă

Frunzele proaspete sunt de mare folos în afecțiuni digestive cum sunt diareea şi enterocolita. Pentru a le combate, se mărunțesc patru-șase frunze și se fierb în 250 ml apă, timp de 15 minute. Se strecoară și se beau zilnic trei-patru căni. De asemenea, frunzele de viță-de-vie sunt un excelent agent antiinflamator. Ca urmare, preparatele care rezultă din acestea contribuie la ameliorarea unei serii de afecțiuni care au la bază inflamațiile, cum sunt artrita, guta sau reumatismul. De asemenea, frunzele de viță-de-vie tratează congestia ficatului și a splinei. Se poate folosi tratamentul cu decoct, realizat din patru frunze de viță-de-vie fierte în 250 ml apă, timp de 15 minute. Se strecoară și se beau zilnic trei căni cu acest preparat. Totodată, la nivel extern, frunzele de viță-de-vie pot fi utilizate cu succes în cataracta incipientă. Primăvara, la tăierea viței-de-vie, curge un suc care se adună în recipiente curate și ermetic închise, ținute la rece. Se umectează cu ele pleoapele și colțul ochilor, pentru a pătrunde și spre globul ocular. Remediul se aplică de două ori pe zi, pe toată durata lucrărilor din vie. Lichidul scurs se adună doar dimineața.

Neutralizează acțiunea radicalilor liberi

Frunzele de viță-de-vie conţin o cantitate mare de acizi graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6, astfel contribuind la prevenirea unui număr foarte mare de afecţiuni, unele dintre cele mai grave (boli cardiovasculare, cancer de prostată, de sân şi de colon). Totodată, prin conținutul de antioxidanţi, frunzele de viță-de-vie încetinesc procesul de îmbătrânire, inclusiv la nivelul pielii, şi neutralizează acțiunea nocivă a radicalilor liberi. De asemenea, frunzele de viță-de-vie sunt recomandate suferinzilor de diabet, deoarece au un indice glicemic foarte scăzut.

Din frunze de viță-de-vie făcute pastă, cu puțin suc de struguri și o linguriță cu miere, se realizează o excelentă mască hidratantă pentru tenul matur sau obosit