Main menu

header

671 9 3de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Crocante, delicioase, pline de nutrienți, ridichile, legume-vedetă ale primăverii, dar nu numai, sunt o comoară terapeutică, prevenind multe boli și ameliorând numeroase suferințe.

Ideale împotriva stresului

Ridichile conțin minerale prețioase, cum sunt calciul și magneziul, dar şi fibre. În aceste condiții, delicioasa legumă care poate sta la loc de cinste în salata de fiecare zi înlesneşte digestia, facilitând eliminarea resturilor care stagnează în intestin şi îmbunătăţind, în acelaşi timp, metabolismul. De asemenea, frunzele ridichilor au proprietăţi laxative şi împiedică acumularea grăsimilor în exces. Tot la capitolul digestie se poate menționa efectul pe care îl are consumul de ridichi în orice cură de slăbire, întrucât micii bulbi detoxifică organismul și sunt plini de vitamine - C, A şi B. În plus, ridichile aduc doar 16 calorii la fiecare 100 de grame.

Înlătură astenia

Ridichile au proprietăţi remineralizante şi tonice. De asemenea, salatele cu ridichi au efect de stimulare a imunităţii şi de combatere a asteniei. O altă proprietate remarcabilă a ridichilor este acțiunea anticancer. Ridichile conţin terpene şi lignine, substanțe care scad colesterolul şi inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. Efect anticancerigen demonstrat au şi antocianidinele, care dau culoarea ridichilor, arată specialiștii. Totodată, prin faptul că au în conținutul lor o cantitate semnificativă de potasiu, ridichile contribuie la scăderea tensiunii arteriale, fiind astfel aliați ai sănătății sistemului cardiovascular. Cu efectul lor tonic, ridichile sunt ideale și împotriva oboselii, a depresiei şi a stresului.

Țin alergiile departe

Ridichile sunt bogate în carbohidraţi cu asimilare lentă. Aceștia conferă avantajul că eliberează treptat glucoza sau energia, astfel că salatele cu ridichi previn creşterea sau scăderea bruscă a glicemiei. Potrivit literaturii de specialitate, ridichile ameliorează durerile reumatice, fiind recomandate şi împotriva gutei sau a artritei cronice. De asemenea, sucul de ridichi scade febra şi este foarte indicat în combaterea răcelii şi a alergiilor. De altfel, ridichile au proprietăţi antiinfecţioase şi vitaminizante dovedite, favorizând expectoraţia, eliminând tusea şi eliberând căile respiratorii. Ca urmare, persoanelor care suferă de boli de plămâni li se recomandă consumul a zece ridichi în fiecare zi.

Stopează dezvoltarea calculilor biliari

Ridichile ajută la tratarea litiazei renale, contribuind la mărunțirea şi la eliminarea calculilor. Recomandat este să se bea șase linguri cu suc de ridichi de trei ori pe zi. Nu în ultimul rând, ridichile conţin cantităţi importante de antioxidanţi, benefici pentru organismul uman prin efectul de contracarare a acțiunii nocive a radicalilor liberi. Singurele persoane care trebuie să evite ridichile sunt cele care suferă de hiperaciditate gastrică sau ulcer gastric, întrucât pot interveni iritații ale stomacului.

Ridichile crude zdrobite pot fi aplicate pe ten, pentru a preveni uscăciunea, petele roşii sau crăpăturile