Main menu

header

670 10 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Vindecătoare de excepție, urzicile nu trebuie să lipsească din rezerva de comori naturiste a fiecărei gospodării. Planta vitaminizează, detoxifică şi mineralizează organismul, prevenind afecțiuni grave și vindecând boli supărătoare, iar curele cu urzici sunt renumite pentru beneficiile lor.

În război cu anemia

Urzicile sunt printre cele mai bogate plante în compuși benefici pentru corpul uman. Conţin un număr impresionant de aminoacizi, vitaminele B2, K şi C, polivitamina A, betacaroten, săruri de calciu, fier, siliciu, magneziu, potasiu. Grație acestor proprietăți, urzicile pot fi folosite cu succes în caz de colon iritabil. Se recomandă sucul obținut prin mixarea timp de două minute a frunzelor cu un pahar cu apă. Sucul obținut are efect cicatrizant, calmant și ajută la refacerea ţesuturilor din tubul digestiv. De asemenea, are efect benefic și asupra hemoroizilor - cura de o lună cu suc de plantă ajută la vindecarea acestora, întărind vasele de sânge şi împiedicând inflamaţia şi sângerările. Sucul de urzici are, de asemenea, efect asupra prevenirii sau, după caz, combaterii anemiei și a asteniei de primăvară. Persoanele care nu suportă urzica în stare crudă pot consuma planta fiartă, astfel: trei mâini cu urzici se pun la foc tare, în apă cât să le cuprindă. După o jumătate de oră, zeama obţinută în urma fierberii se scurge într-o cană, iar în urzicile strecurate se adaugă sare după gust, puţin ulei de măsline şi suc de lămâie. Se poate consuma la două ore după masă.

Ameliorează reacţiile alergice

Atât salata, cât şi sucul de urzici proaspete au un efect imunoreglator remarcabil, fiind de mare ajutor în bolile respiratorii, de la tuse la astm. Se recomandă o cură de lungă durată, de până la două luni, timp în care se va consuma câte un pahar cu suc de două ori pe zi, dimineaţa şi seara. Acest tratament ameliorează reacţiile alergice și ajută la decongestionarea căilor respiratorii. Aceleași proprietăți antiinflamatoare recomandă urzicile și împotriva reumatismului. Astfel, grație principiilor active din plantă, care inhibă producţia substanţelor implicate în apariţia inflamaţiilor articulare şi a durerii, administrarea urzicilor în stare proaspătă, sub formă de suc, în cantitate de 1/2 litri zilnic, timp de o lună, are efect antiinflamator articular.

Reglează tensiunea arterială

Urzicile, și proaspete, și fierte, contribuie la eliminarea apei acumulate în organism, a surplusului de sodiu şi relaxează musculatura netedă a vaselor de sânge, reglând astfel tensiunea arterială într-un mod natural. De asemenea, s-a constatat că persoanele care consumă urzici îşi reglează ritmul cardiac, sunt mai puţin predispuse la crize de inimă dureroase şi îşi măresc capacitatea de efort. Cura cu suc de urzică ajută, totodată, la protecţia vaselor de sânge împotriva ateroscleozei. Planta se poate administra și sub formă de sirop, preparat astfel: se umple un borcan din sticlă pe trei sferturi cu frunze proaspete, tocate mărunt. Se completează cu miere și se lasă la macerat timp de 30 de zile. Se face o cură de o lună, administrându-se trei lingurițe cu sirop pe zi.

Ajută la eliminarea metalelor grele

670 10 2Ceaiul de urzici este unul dintre cele mai bogate în substanţe benefice şi în compuşi activi, fiind prescris într-o gamă impresionantă de afecțiuni, de la mătreață la diabet. Astfel, acesta elimină metalele grele, stimulează lactaţia şi ajută la recuperarea energiei după naştere, sporește vitalitatea sexuală masculină, inhibă înmulțirea bacteriilor, este un excelent adjuvant în manifestările sindromului premenstrual. În plus, este diuretic și antihemoragic cunoscut din cele mai vechi timpuri. Ceaiul se prepară prin opărire sau infuzie, astfel încât planta să nu-şi piardă proprietăţile. Peste o lingură cu urzici se toarnă o ceşcuţă cu apă clocotită, se acoperă câteva minute, după care se strecoară. Se consumă zilnic până la patru ceşti cu ceai, cu înghiţituri mici, fără să se adauge zahăr. Având o influenţă benefică pentru pancreas, ceaiul de urzici scade nivelul glicemiei, vindecă bolile şi inflamaţiile căilor urinare, precum şi retenţia urinară.

În Grecia Antică, urzicile erau folosite în tratarea tusei şi a tuberculozei

Tratament contra mătreţii şi căderii părului

Un tratament cu ceai de urzici combate mătreaţa şi întărește firele de păr. 1,5 kg frunze se pun într-o oală plină cu cinci litri de apă rece. Se ţin pe foc mic şi, după ce ajung la fierbere, se mai mențin cinci minute, apoi se lasă la răcit. Cu acest amestec se spală părul de trei ori în două săptămâni. În cazul în care folosiţi rădăcini de urzici, se iau două mâini pline cu rădăcini şi se lasă să stea o noapte în apă rece. A doua zi se pune vasul pe foc până dă în clocot și se menține pe flacără zece minute. Se foloseşte săptămânal. În caz de flebite şi de varice se recomandă băi fierbinți cu urzică întreagă (rădăcină, tulpină şi frunze). Doi pumni cu rădăcină mărunțită şi zece tulpini de plantă se ţin în apă de seara până dimineaţa, apoi se dau în clocot şi se fac băile de picioare cu acest amestec.