Main menu

header

de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Studii extinse și riguroase au pus în evidență, prin teste pe animale, capacitatea extractului de ficus exasperata de a combate afecțiunile care implică inflamații.

Potențial antioxidant

Extractul din frunze de ficus exasperata este folosit în mod tradițional, cu precădere în state africane, pentru tratarea anumitor afecțiuni care implică inflamații. Potrivit lucrării „Antiarthritic and antioxidant effects of the leaf extract of Ficus exasperata” („Efectele antioxidante și antiartritice ale extractului de ficus exasperata”), extractul etanolic din frunzele plantei a demonstrat un cert potențial antioxidant. De asemenea, a arătat „semnificative proprietăți antiartritice”, arată cercetarea. În cadrul testelor, administrarea orală a extractului a generat o reducere a edemului artritic, precum și o limitare a răspândirii bolii. S-a validat astfel științific folosirea plantei în medicina tradițională pentru tratarea artritei și a reumatismului.

De folos în boli venerice

Aria de utilizare a acestui arbore african este mult mai largă. Extractul din frunze de ficus exasperata se întâlnește des în Africa, fiind de ajutor în tratarea hipertensiunii, a colicilor intestinale, a sângerărilor și a rănilor. De asemenea, rădăcinile sunt folosite în preparate care ameliorează astmul sau în situaţia bolilor venerice. Preparatele din ficus exasperata sunt considerate tonice, analgezice și diuretice. Ca urmare, planta stă la baza multor tratamente complementare în cazuri de ulcer, abcese, astm, amețeli, afecțiuni oculare externe, probleme urinare și reprezintă un excelent vermifug, fiind utilizată împotriva paraziților intestinali. De pildă, în Ghana, decocturile din rădăcina acestui arbore tratează tuberculoza, iar în caz de tuse, rădăcinile sunt mestecate. În Nigeria, decoctul din frunze se administrează pentru hipertensiune, iar frunza proaspătă tratează inflamații ale gingiilor.

PONT. Pulberea din fructele uscate de ficus exasperata este adăugată în mâncare, pentru combaterea sterilității feminine.