Main menu

header

668 6 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Rădăcinile plantei numite cassava stau la baza unui extract de amidon care a cucerit întreaga lume cu gustul său delicios: tapioca. Pe lângă acest aspect sunt demne de remarcat beneficiile pentru sănătate pe care le conferă consumul de tapioca.

Combinaţie unică de carbohidraţi, vitamine și minerale

Cassava, planta din rădăcina căreia se obține tapioca, se cultivă în foarte multe părți ale lumii. Cu secole în urmă, exploratorii portughezi şi spanioli aduceau pentru prima oară tuberculii din America de Sud în Europa, unde au devenit foarte repede populari. Renumele de care se bucură în ultima vreme se datorează faptului că tapioca este un aliment fără gluten, deseori folosit ca agent de îngroşare în locul altor produse pe bază de grâu, așadar, este o alternativă pentru persoanele care suferă de boala celiacă. De asemenea, este folosită de vegetarieni, fiind un produs bogat în proteine şi disponibil sub diferite forme culinare. Este deci un aliment versatil, care poate fi folosit în feluri de mâncare foarte variate. Valoarea nutrițională deosebită a inclus tapioca în meniul a zeci de milioane de oameni, întrucât este o combinaţie unică de carbohidraţi, vitamine, minerale şi compuşi organici. Are un nivel scăzut de grăsimi săturate și colesterol, fiind în schimb o sursă bogată de fibre alimentare şi proteine.

Fierul măreşte cantitatea de celule roşii

Elementele nutriţionale amintite au un impact major asupra sănătății. Una dintre cele mai importante contribuţii pe care le aduce tapioca la buna funcționare a organismului este efectul conținutului său de fier, mineral esenţial, cu rol major în procesele metabolice. Împreună cu cuprul, conţinut, de asemenea, de tapioca, fierul măreşte cantitatea de celule roşii din corp, prevenind anemia şi alte afecţiuni similare. Urmare directă a acestui proces sunt îmbunătățirea circulației periferice și o bună oxigenare a sângelui. Tapioca susține astfel regenerarea celulară, cu toate beneficiile care decurg de aici.

Sănătatea digestivă este un alt beneficiu al consumului de tapioca. Prin conținutul bogat de fibre alimentare, aceasta asigură tranzitul intestinal optim, elimină constipația și neplăcerile asociate balonării, elimină durerile abdominale, disconfortul în această zonă, prevenind chiar cancerul de colon. Același aport de fibre plasează tapioca printre cei mai buni aliați ai sistemului cardiovascular, curățând colesterolul în exces, cu efect direct asupra scăderii riscului de ateroscleroză sau atac de cord.

Scade riscul de Alzheimer

Tapioca este o sursă bogată de vitamina K, calciu şi fier, toate jucând un rol important în protejarea şi în dezvoltarea oaselor. Prin faptul că susține densitatea minerală a oaselor, care scade odată cu vârsta, tapioca previne instalarea unor afecțiuni ca osteoporoza sau osteoartrita, afecțiuni deseori invalidante, însoțite de dureri mari. De asemenea, tapioca este utilă și în procesele de creștere, în special pe direcția dezvoltării armonioase a musculaturii și articulațiilor. În același timp, prezența vitaminei K este utilă şi pentru sănătatea mintală. Numeroase studii au de- monstrat faptul că această vitamină are un rol important în scăderea riscului de Alzheimer, prin stimularea activităţii neuronale a creierului și protecția pe care o conferă în fața acțiunii radicalilor liberi care pot cauza degenerarea ţesuturilor cerebrale.

Impulsionează metabolismul

Carbohidraţii conţinuţi de tapioca acoperă 45% din doza zilnică necesară. Astfel, extractul este o sursă de energie, întrucât zaharurile simple sunt transformate în energie utilizabilă. Tapioca, deși nu este recomandată celor care vor să slăbească, este în schimb o excelentă sursă de carbohidraţi buni. Iar prin conținutul de proteine vegetale sănătoase impulsionează metabolismul.

Tapioca trebuie consumată numai sub formă preparată, ambalată şi din surse de încredere, întrucât poate fi otrăvitoare

Budincă de tapioca şi fructe

Ingrediente: 1 cană cu tapioca perle, 8 căni cu apă, 150 g fulgi de cocos, zahăr după gust, 300 g fructe (de sezon, congelate sau uscate), 1 conservă cu ananas bucăţi (opţional).

Mod de preparare: se înmoaie tapioca într-o ceșcuţă cu apă rece şi se lasă aproximativ una-două ore, până ce absoarbe în mare parte lichidul. Într-un vas se pun la foc mic tapioca înmuiată cu restul de apă, timp de 20-25 de minute. Se va fierbe până când perluțele devin transparente şi în tot acest timp se amestecă, pentru a nu se lipi de fundul vasului și a nu se forma cocoloaşe. Se lasă cinci minute la răcit, timp în care se taie fructele în bucăţi mici. După ce tapioca s-a răcorit puţin, se adaugă zahărul câte puţin, amestecând continuu. După ce zahărul a fost integrat (tapioca este încă fierbinte) se pun fulgii de cocos şi fructele mărunţite. Se continuă amestecarea uşor, în aşa fel încât fructele să se integreze în preparat fără să se zdrobească. Se toarnă budinca în boluri şi se decorează cu bucăţi de fructe.