Main menu

header

668 7 2de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Condimentul japonez wasabi este folosit din timpuri imemoriale drept stimulator al apetitului şi adjuvant în digestie. În Japonia antică, această rădăcină era folosită pentru calităţile sale puternic antiseptice, proprietăți cărora li se adaugă multe altele.

Adjuvant în leziuni care implică inflamații

Condimentul numit wasabi este o plantă aromatică folosită des în Asia sub formă de pastă. Renumit datorită conţinutului ridicat de vitamina C, wasabi este utilizat de secole ca o metodă de a da savoare preparatului sushi sau altor produse pe bază de peşte crud, tocmai datorită efectului natural antimicrobian. Potența agenţilor din wasabi care distrug microbii este relativ mare, efectul bactericid fiind obţinut prin simplul contact direct dintre produs şi condiment. Din acest motiv, wasabi a fost asociat cu preparatele din peşte crud. Wasabi are, totodată, un puternic efect antiinflamator. Ca urmare, poate ajuta în cazuri de infecţii, dureri și leziuni care implică inflamații.

Alungă stresul oxidativ

Fiind înrudit cu varza, wasabi conţine anumiţi compuşi chimici ce ajută la îmbunătăţirea şi la conservarea sănătăţii ficatului prin neutralizarea unor substanţe potenţial toxice din organism. Condimentul conţine cantităţi însemnate de precursori de izotiocianat, o fitochimicală cu proprietăţi antioxidante puternice, care face din această plantă aromatică un aliat în lupta cu agresiunea poluării, cu stresul oxidativ și cu declinul înregistrat de organism odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, în rizomul de wasabi se găsesc şi cantităţi importante de glucozinolat, substanță despre care s-a demonstrat în cadrul mai multor teste clinice că are proprietăţi antitumorale. Totodată, wasabi este un agent extrem de eficient în anihilarea bacteriilor din cavitatea bucală care produc cariile dentare, în paralel împiedicând zaharurile să adere la suprafața dinților și să genereze depunerea de placă.

Wasabi e condimentul ideal pentru eliminarea toxinelor din tractul digestiv și stimularea digestiei