Main menu

header

668 7 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Plantele medicinale sunt elementele esenţiale ale medicinei naturiste, iar calităţile lor curative au străbătut toate epocile dezvoltării societății omenești. Dintre cele care încă nu și-au dezvăluit toate secretele, dar uimesc totuși prin aria de efecte benefice se numără și bubericul.

Perfect în urticarii

Părțile aeriene ale bubericului sunt încărcate de substanțe amare, saponine, alcaloizi, acizi, zaharoză, săruri minerale. Părţile subterane conţin, printre altele, acid cafeic și hidroxibenzen. De aceea, planta este percepută ca având acţiune astringentă, hemolizantă, antihelmintică, antifebrilă, cicatrizantă. În medicina naturistă, bubericul este folosit intern în inflamaţii hemoroidale sau în combaterea viermilor intestinali, iar extern, în urticarii și în plăgi deschise. Pentru a trata afecţiunile interne menționate se prepară un decoct prin fierberea a 15 g plantă uscată şi mărunţită (o lingură) în 1/2 l apă, la foc domol. După ce se strecoară, se bea pe parcursul unei zile.

„Atacă” nodulii

Pentru persoanele cu diagnostic de angină difterică este recomandată o infuzie obţinută dintr-o linguriţă cu plantă uscată şi mărunţită peste care se toarnă 100 ml apă clocotită. Se menține acoperit vasul timp de 15 minute și se bea toată infuzia pe parcursul unei zile. Totodată, cu acest ceai se poate trata cu succes amigdalita, prin gargară de mai multe ori pe zi, din care ultima, seara, înainte de culcare. Iar extern, pentru tratarea rănilor, nodulilor, afecţiunilor cutanate se face un preparat din buberic astfel: două linguri cu pulbere de plantă se fierb în 500 ml apă timp de zece minute. În lichidul rezultat înmuiaţi bucăţi de pânză curată, pe care le aplicaţi apoi pe locurile afectate şi masaţi. De asemenea, bubericul a demonstrat capacitatea de a combate neplăcerile generate de reumatism. Adăugaţi în apa de baie 500 ml decoct din plantă și stați în cadă 30 de minute, după care faceți un duș mai rece.

Planta este toxică, iar tratamentele cu buberic trebuie administrate la recomandarea specialistului și cu respectarea strictă a indicațiilor privind dozarea