Main menu

header

668 9 3de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Rășină de valoare excepțională, camforul este considerat încă din timpuri străvechi ca un remediu ce potențează la maximum energia plantelor cu care intră în amestec.

Excepţional în palpitațiile cardiace

Culturi străvechi, cum sunt cea chineză sau indiană, au avut dintotdeauna un adevărat cult pentru această rășină, despre care spun că are proprietatea de a transporta și de a difuza în tot corpul principiile vindecătoare ale celorlalte plante. Camforul se obține din partea cristalizabilă a uleiului extras prin distilare din lemnul și din frunzele speciei cinnamomum camphora sau prin sinteză, rezultând camfor sintetic, cu proprietăți asemănătoare, deși nu identice. Camforul reglează activitatea inimii și stimulează sistemul nervos central, cu accent mai pronunțat asupra centrilor superiori. Împotriva palpitațiilor cardiace și a hipertensiunii, literatura de specialitate menționează tratamentul cu elixir din camfor, câte o linguriță, de patru ori pe zi, la orele 8:00, 12:00, 18:00 și 22:00. Se face o cură de trei luni, cu trei săptămâni de pauză, după care se reia de câte ori este nevoie.

Are calităţi antiseptice

Camforul este renumit pentru capacitatea de a decongestiona căile respiratorii și plămânii, scăzând febra și având certe calități antiseptice. Astfel, împotriva bronșitei, astmului, precum și ca adjuvant în pneumonie, camforul acționează sub formă de unguent în care sunt amestecate câteva picături de ulei volatil de mentă. Se masează cu această formulă întreaga zonă toracică (pieptul și spatele). Tratamentul a demonstrat bune rezultate și contra tusei. Totodată, unguentul camforat care se găsește la magazinele de profil acționează cu rezultate notabile împotriva crampelor musculare, prin masarea blândă a zonelor afectate. În varianta casnică, unguentul se obține din untură (circa zece linguri) și cristale de camfor (10 g). Se pune într-un vas camforul, se adaugă peste el o linguriță-două cu alcool alimentar de 96 de grade, se zdrobește și se amestecă bine pentru a se dizolva, după care se adaugă untură și se omogenizează. Se păstrează la frigider și se aplică local.

Eficient în sindromul premenstrual

Alcoolul camforat poate fi folosit atât intern, cât și extern. Se obține prin dizolvarea cristalelor de camfor în alcool alimentar de mare puritate (96 de grade), în proporție de 1:9. Pentru a obține 100 ml alcool camforat se pun într-o sticlă 10 g camfor și 90 ml alcool, după care se pune dopul și se agită bine, pentru a se omogeniza. Intern se administrează la recomandarea specialistului, iar extern se folosește sub formă de comprese sau pentru frecții. Leacul este redutabil în cazuri de epuizare psihică, luat câte două-trei lingurițe pe zi pe stomacul gol. De asemenea, administrat câte o linguriță de patru ori pe zi, combate eficient sindromul premenstrual, ciclul menstrual abundent sau dureros. Se ia alcool camforat începând cu o săptămână înainte de ciclul menstrual și pânâ în ultima zi.

Nu supradozați camforul! Pentru uz intern, în doze mai mari de patru-șase grame pe zi generează simptome neplăcute