Main menu

header

667 8 2de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Rudă cu sorgul, iarba de leac numită vetiver este o vedetă a medicinei tradiționale indiene, cu calități fitoterapeutice unice.

Încetineşte miraculos îmbătrânirea

Vetiver este o iarbă a cărei rădăcină a demonstrat un uimitor cumul de 100 de compuși importanți pentru sănătate, notează draxe.com. Date fiind aceste descoperiri, uleiul esențial rezultat din această rădăcină miraculoasă are o arie largă de întrebuințări medicinale. Înainte de toate, acest ulei este un antioxidant redutabil, unul dintre cele mai puternice din acest segment de remedii. Rezultatele unor cercetări efectuate în Carolina de Sud au atestat faptul că uleiul esențial de vetiver are o activitate de neutralizare a efectelor radicalilor liberi semnificativ mai ridicată decât a unor antioxidanți considerați de top. În aceste condiții, uleiul de vetiver este recomandat pentru încetinirea îmbătrânirii, detoxificare, susținerea metabolismului, reducerea riscului de apariție a cancerului și pentru un aspect strălucitor, sănătos, al pielii.

Echilibrează fluxul sangvin

Prin capacitatea de a impulsiona sistemul imunitar, uleiul de vetiver, ale cărui efecte tonice au fost certificate de studii recente derulate în India, calmează sistemul nervos, fiind un excelent antidepresiv. Nu întâmplător este utilizat ca adjuvant în ADHD. Mai exact, potrivit unei serii de teste în cadrul cărora copii diagnosticați cu această afecțiune au inhalat de trei ori pe zi ulei esențial de vetiver, s-a constatat îmbunătățirea stării lor în 100% din cazuri, ceea ce a plasat acest ulei înaintea celui de cedru sau de lavandă. Calitățile de susținător al sistemului nervos recomandă uleiul de vetiver, utilizat pe scară largă, de secole, în sud-estul Asiei, pentru aplanarea unor manifestări emoționale cum sunt anxietatea şi stresul. Ca sedativ natural folosit în mod tradițional, uleiul de vetiver echilibrează fluxul sangvin, calmând în același timp și starea generală, și ritmul inimii. Puteți pune cinci-șase picături de ulei de vetiver în zona gâtului și a pieptului, precum și câte două la încheieturile mâinii.

Înlătură migrenele!

Demn de menționat este faptul că prin administrarea uleiului de vetiver crește semnificativ toleranța la durere. Potrivit unor teste efectuate pe animale de laborator, s-a constatat că acest ulei are efectul calmant al unor medicamente dintre cele mai folosite, cu avantajul enorm că este o alternativă naturală. De altfel, medicina ayurvedică utilizează pe scară largă acest ulei pentru eliminarea migrenelor și pentru diminuarea durerilor articulare sau musculare. Dacă aveți posibilitatea de a vă procura rădăcină de vetiver, vă puteți face acasă o soluție apoasă foarte indicată în afecțiunile amintite anterior. Trebuie doar să muiați rădăcini de plantă în apă clocotită și să le lăsați trei ore acoperite. Lichidul rezultat poate fi utilizat în cada de baie, pentru calmare și pentru împrospătare, sau pentru clătirea părului, căruia îi conferă strălucire.

Prin tradiție, întrucât este considerat un purificator de excepție, uleiul de vetiver este folosit pentru masajul mireselor din India