Main menu

header

666 7 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Specie de ferigă veşnic verde, protejată de lege, limba-cerbului este recomandată de medicii naturişti pentru uimitoarele sale efecte detoxifiante asupra ficatului, vezicii urinare şi a rinichilor. Dar proprietăţile sale tămăduitoare nu se opresc aici...

Vă scapă de diaree

Excepţionala plantă are un rol diuretic, astringent, diaforetic, cicatrizant, colagog, de aceea este de mare ajutor celor care suferă de boli pulmonare. Calmează însă tusea şi favorizează evacuarea bilei în duoden, fiind unul dintre cele mai bune leacuri în obstrucţiile vezicii biliare. De asemenea, este excepţională în combaterea diareii, febrei şi pentru diureză scăzută, în acest caz fiind indicată infuzia din frunze proaspete de limba-cerbului, care se prepară dintr-o linguriţă cu plantă la o cană cu apă fiartă. Extern, infuzia de limba-cerbului grăbeşte vindecarea rănilor, îndepărtează seboreea, tratează părul gras şi stimulează regenerarea podoabei capilare. În această situaţie se fierbe planta şi se fac masaje pe pielea capului.

Remediul lui Arsenie Boca

Părintele Arsenie Boca nu a fost doar un vizionar, ci şi unul dintre Sfinţii Părinţi care au vindecat de-a lungul vremii atât prin puterea rugăciunii, cât şi cu ajutorul leacurilor din natură, iar multe dintre tratamentele recomandate de acesta şi-au dovedit, în timp, eficienţa. Pentru dizolvarea pietrelor la fiere şi eliminarea acestora, Arsenie Boca recomanda ceai de limba-cerbului în amestec cu coajă de portocală. Se toacă mărunt frunzele de limba cerbului şi se pun, împreună cu coji de portocală, într-un tifon curat, care se leagă, apoi pachetul se aşază într-un vas şi se toarnă apă fiartă. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de cinci-şapte minute, apoi se scoate tifonul cu plante. Preparatul se consumă călduţ, cu înghiţituri mici. Tratamentul durează două-trei luni, timp în care licoarea se consumă în loc de apă.

Atenţie! Planta nu se recomandă femeilor însărcinate şi celor care alăptează.

Tratamentul cu limba-cerbului poate duce la un deficit de vitamina B1 în organism, de aceea nu se administrează decât sub îndrumarea unui specialist

Ritual pentru alungarea ghinionului

Potrivit unei legende populare, Dragobetele, tânărul frumos, iubăreţ şi îndrăzneţ, este personajul care a furat inimile fetelor şi nevestelor tinere. El a fost metamorfozat de Maica Domnului într-o plantă numită limba-cerbului (năvalnic), pentru că iubirea Dragobetelui era ca un joc năvalnic. În ziua de 24 februarie, bătrânele din multe sate româneşti folosesc un ritual care aduce în casă noroc şi spor la bani. Se ia o bancnotă nouă şi se împătureşte în două, apoi sub formă de triunghi. În mijlocul acestuia se presară frunze de limba-cerbului, proaspete sau uscate. Simbolul magic se păstrează într-un loc discret din casă, unde să nu aibă acces ceilalţi membri ai familiei. Se spune că ritualul alungă ghinionul, paguba, dar şi gândurile negative ale duşmanilor şi spulberă orice rău.