Main menu

header

de Roxana Istudor

Fermierii japonezi pun la dispoziția amatorilor de delicatese un tip de banană cu totul specială, mult mai dulce și cu coaja comestibilă. Savurosul fruct are și un preț pe măsură - aproape șase dolari bucata.

Nemodificată genetic

Cu ajutorul unei tehnici speciale prin care au fost recreate condițiile Erei Glaciare care a avut loc cu circa 20.000 de ani în urmă, experții niponi au reușit să reducă la patru luni (de la circa doi ani) răstimpul în care o banană devine aptă pentru consum. Denumită mongee, este comercializată în Okayama și este nemodificată genetic. Specialiștii au folosit o metodă numită „trezirea din ger”, mai exact, comportamentul plantelor care ieșeau treptat din starea de îngheț și care înregistrau o rată de creștere accelerată din cauza condițiilor climatice vitrege. Astfel, bananele mongee (termen care se traduce prin „in- credibil”) sunt mai dulci decât varianta care crește în zonele tropicale și integral comestibile.

Plus de vitamine și de minerale

De altfel, japonezii importă 99% din bananele pe care le consumă, așadar, este puțin probabil să izbutească să producă la prețuri rezonabile varianta proprie, rezultată în urma unor proceduri costisitoare și complicate. Totuși, pentru cei cu dare de mână este de menționat avantajul pe care îl aduce consumul integral. „Coaja bananelor pe care le-am produs conține vitamina B6 și magneziu, care este legat de producția de serotonină. De asemenea, este bogată în substanțe ca triptofan, tot un tip de serotonină în stare naturală, care ajută la menținerea echilibrului sistemului nervos”, explică un comunicat al producătorilor.

Japonezii au o adevărată obsesie pentru fructele exotice, care pot ajunge să reprezinte un statut social aparte. În 2016,

un ciorchine de struguri a fost licitat pentru suma de 8.350 de lire sterline