Main menu

header

665 9 2de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Numit și carom sau ajwain, chimenul indian este un condiment remarcabil, ce uimește în fiecare zi cercetătorii care îi testează proprietățile numeroase.

Combate hiperaciditatea stomacului

Una dintre cele mai importante plante aromatice din bucătăria indiană este ajwain, chimenul indian, un condiment cu un miros puternic, specific, ce dă o aromă unică. Este, în paralel, și un remediu de tradiție, în primul rând pentru tulburările stomacului, notează gyanunlimited.com. În cazuri de indigestie sau de dureri, puțin chimen indian cu un praf de sare, dizolvate împreună într-un pahar cu apă caldă, au beneficii importante și imediate, calmând pe loc simptomele. Este propice, totodată, în constipație, balonări și gaze intestinale, combătând eficient hiperaciditatea stomacului. De asemenea, în caz de anorexie este recomandată o linguriță cu semințe de ajwain presărate în mâncare. În paralel, planta are capacitatea de a elimina paraziții intestinali. Formula recomandată este ceaiul, mai precis adăugarea unei mici cantități de chimen indian la o ceșcuţă cu ceai verde preparat în mod obișnuit.

Lecuieşte alcoolicii de acest viciu

Semințele de chimen indian conțin o mulțime de nutrienți și minerale, de la fibre la proteine și grăsimi. În aceste condiții, condimentul este remarcabil și pe segmentul afecțiunilor respiratorii, cum sunt răceala persistentă, gripa, precum și migrenele care însoțesc aceste stări. Prin tradiție se recomandă câte două grame de semințe prăjite de chimen indian zilnic, în cure de 15-20 de zile. De asemenea, mestecarea semințelor este un excelent tratament împotriva tusei. Și suferinzii de astm pot beneficia de calitățile acestei plante, care acționează ca bronhodilatator, facilitând respirația. Totodată, un tratament cu o linguriță cu semințe de ajwain, luate de două ori pe zi într-un pahar cu apă caldă, poate lecui alcoolicii de acest viciu. Amestecul de semințe de chimen indian cu miere și oțet și-a câștigat renumele de leac pentru dizolvarea pietrelor la rinichi și pentru eliminarea acestora prin urină.

Chimenul indian are capacitatea de a stimula peristaltismul și de a echilibra digestia, ceea ce îl face un aliat de nădejde al celor care luptă cu kilogramele în plus

Calmează durerile de dinţi

Chimenul indian furnizează unul dintre cele mai renumite uleiuri esențiale din lumea plantelor medicinale. Are numeroase întrebuințări, fiind utilizat cu bune rezultate în artrita reumatoidă, sub formă de masaj, precum și în cazuri de spasme musculare. Grație prezenței unui compus dintre cele mai valoroase, thymol, ajwain este un leac recomandat împotriva colicilor, crampelor sau durerilor cronice. Paleta de utilizări externe ale plantei include, totodată, afecțiunile cavității bucale, chimenul indian fiind folosit împotriva durerilor de dinți, în special sub formă de gargară. La rândul său, pielea poate beneficia de tratamentul cu chimen indian. Se face o pastă din semințe zdrobite de plantă și caș moale, cu efecte notabile împotriva acneei, petelor sau pistruilor.