Main menu

header

664 7 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Uleiul rezultat din semințele de susan a ajuns să fie considerat un adevărat medicament după ce serii de teste i-au certificat uimitoarele calități deopotrivă pentru menținerea bunei funcționări a organismului și pentru prevenirea unor afecțiuni.

Previne infarctul și atacul cerebral

Beneficiile pe care le aduce organismului uleiul de susan au intrat tot mai mult în atenția specialiștilor și a opiniei publice, în special a occidentalilor, care nu doar s-au obișnuit cu gustul acestuia în preparatele culinare, dar îl utilizează și pentru mai buna funcționare a organismului, date fiind rezultatele unor cercetări care îi atestă calitățile. Astfel, uleiul de susan a devenit faimos pentru capacitatea de a anihila depresia și anxietatea, grație unui compus direct legat de acțiunea serotoninei asupra creierului, arată organicfacts.net. Ca urmare, utilizarea acestui ulei îmbunătățește starea de spirit, cu efecte directe asupra uneia dintre afecțiunile cel mai periculoase ale contemporaneității, stresul. De asemenea, este de menționat protecția acordată inimii, care beneficiază de acizii grași polisaturați din acest ulei, menținându-se sănătatea sistemului cardiovascular și nivelul scăzut al colesterolului. Sintetizând, specialiștii afirmă că uleiul de susan introdus în dietă previne ateroscleroza, infarctul și atacul vascular cerebral.

Reduce inflamațiile reumatismului

Cantitatea semnificativă de vitamine, minerale și compuși organici din uleiul de susan l-a făcut o variantă excelentă de consum pentru menținerea densității osoase. Astfel, uleiul de susan nu doar menține integritatea oaselor, dar contribuie și la vindecări pe acest segment. De asemenea, anumite substanțe din uleiul de susan sunt luate în considerare de cercetători pentru prevenirea cancerului, în special cel colorectal, întrucât aduce un aport sporit de magneziu. Nu în ultimul rând, prin conținutul de cupru, uleiul de susan reduce inflamațiile care fac atât de supărătoare afecțiuni ca guta, artrita sau reumatismul.

Uleiul de susan masat pe scalp îmbunătățește semnificativ starea părului, menținând culoarea naturală și prevenind căderea acestuia, iar efectele sale antibacteriene ajută la evitarea atacurilor din partea agenților patogeni

Protejează împotriva radiaţiilor ultraviolete

La nivel extern, uleiul de susan are nenumărate avantaje. Pielea poate beneficia din plin de uleiul de susan, care este un hidratant redutabil, protejând împotriva radiațiilor ultraviolete și a toxinelor care pot penetra acest organ atât de expus exteriorului. Nu este de mirare, în aceste condiții, că în unele părți ale lumii uleiul de susan este utilizat pentru tratarea unor afecțiuni ale pielii generate de fungi, dar și pentru înfrumusețare. De pildă, o mască din ulei de susan și argilă este excelentă pentru tenul gras, iar în combinație cu iaurt și cu miere este ideală pentru cel uscat. O altă utilizare a uleiului de susan este o recomandare din partea stomatologilor, care în multe cazuri își sfătuiesc pacienții să recurgă la uleiul de susan pentru a reduce placa dentară. Uleiul se ține în gură, este răspândit în așa fel încât să ajungă la toți dinții, apoi surplusul este eliminat. Dantura se albește în timp și, în plus, dinții sunt protejați de bacterii.