Main menu

header

664 9 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Una dintre cele mai vechi plante de pe Terra, magnolia este alături de sănătatea oamenilor din cele mai vechi timpuri. Multe dintre beneficiile terapeutice ale scoarței și florilor vin din medicina tradițională străveche, iar altele au fost relevate prin cercetări de dată recentă.

Eficientă în Alzheimer

Preparatele tradiționale pe bază de magnolie au un renume consolidat de secole. Medicina chineză folosește această plantă încă din zorii mileniului trecut, iar cercetările moderne pun în evidență tot mai multe calități terapeutice ale speciilor de magnolie. Una dintre cele mai recente descoperiri se referă la capacitatea plantei de a lupta cu cancerul de prostată. Scoarța de magnolie este fiartă și uscată, iar tratamentele cu acest produs, care conține compusul magnolol, au dovedit capacitatea de a preveni răspândirea și înmulțirea celulelor canceroase. Chiar dacă cercetările sunt încă în fază incipientă, mulți experți sunt de părere că beneficiile magnoliei pot fi extinse și în cazuri de leucemie sau de cancer de colon. Același magnolol este eficient în combaterea problemelor cognitive care stau la baza instalării Alzheimer, prin stimularea creierului și reducerea plăcii specifice care aduce această temută boală.

Linişteşte crizele de astm

Una dintre cele mai complicate afecțiuni ale contemporaneității este anxietatea, cu toată paleta de probleme asociate, cum sunt depresia, izolarea socială etc. Cercetări de dată recentă relevă că una dintre soluțiile de tratament naturist este magnolia. Prin intermediul compusului honokiol, planta a demonstrat impact direct asupra echilibrului hormonal, în special din perspectiva hormonilor care generează stresul. Reglând sistemul endocrin, preparatele pe bază de magnolie reduc anxietatea și depresia, stimulând eliberarea dopaminelor, care schimbă rapid dispoziția. Totodată, pe direcția combaterii afecțiunilor respiratorii, magnolia se remarcă prin capacitatea de a ameliora afecțiuni ca: bronșita, tusea, mucusul în exces și astmul. În acest din urmă caz, preparatele din plantă stimulează corticosteroizii care răspund la agresiunile ce declanșează crizele de astm, reducând inflamația.

Atenție! Produsele pe bază de magnolie sunt foarte puternice, de aceea trebuie administrate la recomandarea și sub supravegherea specialistului

Atenuează senzaţia de foame

Unul dintre motivele pentru care magnolia este studiată intens și riguros în ultima perioadă este descoperirea că scoarța plantei poate fi de mare ajutor în controlul nivelului zahărului din sânge, ceea ce este de folos nu doar celor care sunt deja diagnosticați cu diabet, ci și celor care fac eforturi să-l prevină. La rândul lor, suplimentele pe bază de magnolie contribuie la menținerea greutății corporale, prin atenuarea senzației de foame și eliminarea gustărilor dintre mese. La sfatul specialistului în nutriție și în funcție de nevoile fiecărui organism în parte, magnolia se poate dovedi un aliat de nădejde pentru scăderea în greutate.