Main menu

header

663 7 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Studii de dată recentă avertizează că, în doar trei decenii, arborele de cacao ar putea dispărea, întrucât rezistă cu greu modificărilor climei din ultima vreme. Ce ar însemna asta pentru omenire? Pe lângă lipsa ciocolatei, ar interveni și privarea organismului uman de o mulțime de beneficii pe care cacaua le generează.

Scoate lichidul seros din spaţiul intracelular

Cererea de cacao la nivel mondial a explodat din 1990 încoace, peste un miliard de asiatici îngroșând rândurile consumatorilor de ciocolată. Dar, în paralel, arborele de cacao face față cu greu schim- bărilor climatice. În aceste condiții, experții atrag atenția că acesta ar putea dispărea în doar trei decenii. În plus, potrivit specialistului britanic Doug Hawkins, nici mijloacele de producere „nu au avansat în ultima sută de ani”. Ca urmare, pe lângă penuria de ciocolată, ce ar mai putea lipsi din comoara medicinală naturală a omenirii dacă ar dispărea cacaua? O serie întreagă de beneficii. De pildă, preparatele de cacao acționează asupra sistemului nervos central și mai ales asupra scoarței cerebrale, impulsionând activitățile fizice și intelectuale. Băutura din cacao creează o stare de confort fizic și psihic, fiind de folos și sistemelor respirator și digestiv. Potrivit unor cercetări de dată recentă, preparatele pe bază de cacao au rol detoxifiant și depurativ, contribuind, de exemplu, la eliminarea clorurilor, a lichidului seros din spațiul intracelular și din cavitatea abdominală.

De folos în aritmii cardiace

Efectele medicinale ale preparatelor de cacao sunt complexe și diverse, datorită numărului mare de compuși pe care îi conțin semințele acestui arbore. Cercetătorii belgieni au arătat că o cură de 60 de zile cu cacao decofeinizată poate trata aritmiile cardiace, îmbunătățind funcționarea vaselor de sânge și prevenind formarea de cheaguri. La rândul lor, oamenii de știință americani au evidențiat potențialul nutrițional și medical al flavonoizilor găsiți în mod natural în cacao. Cercetările sugerează că aceștia pot asigura un regim care să întrețină și chiar să îmbunătățească sănătatea cardiovasculară, fiind posibile și tratamente bazate pe aceste substanțe în cazuri de accidente vasculare.

Previne demența

Flavonoizii sunt, totodată, antioxidanți redutabili. Studii derulate în acest domeniu au demonstrat că un consum regulat de cacao poate reduce efectul negativ al radicalilor liberi, contribuind inclusiv la reducerea oxidării colesterolului. De asemenea, literatura de specialitate menționează faptul că administrarea flavonoizilor ar putea preveni demența, fiind posibilă chiar tratarea bolii în fazele incipiente, grație capacității pe care o are cacaua de a îmbunătăți circulația sângelui în creier. Ca urmare, minunata pulbere este recomandată în probleme ale memoriei și nu doar în cazul persoanelor vârstnice, ci și pentru cei care au examene. În același timp, cacaua este vestită pentru capacitatea de a regla activitatea veghe-somn și are mare influență în multe afecțiuni neurologice.

În tratamentul pielii aspre și uscate și al buzelor crăpate se poate folosi unt de cacao, aplicat de patru-cinci ori pe zi