Main menu

header

662 8 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Printre cele mai neplăcute boli cu care vă puteți confrunta în sezonul rece sunt otita și faringita. Nu apelați la antibioticele chimice, ci optați pentru cele mai puternice mijloace oferite de natură, care întăresc sistemul imunitar și nu au efecte adverse.

Consumați suc de ceapă cu miere!

Senzații de iritație și uscăciune la nivelul faringelui? Crize de tuse seacă? Febră sau senzația unui corp străin în gât? Acestea sunt doar câteva dintre primele simptome care prevestesc faringita. Unul dintre cele mai spectaculoase remedii în lupta cu această boală este sucul de ceapă cu miere. Preparatul se obține astfel: se curăță cinci cepe mari, se taie în felii subțiri și se pun într-un castron, apoi se amestecă cu opt linguri cu miere. Siropul care se va depune se strecoară, se depozitează într-o sticlă închisă la culoare și se păstrează la frigider. Se consumă o linguriță de patru ori pe zi. Pentru tratarea simptomelor bolii amestecați gălbenuș crud proaspăt cu o linguriță cu miere și cu 200 g lapte cald. Consumați preparatul cât puteți de fierbinte. La rândul său, tinctura de arnică are rolul de a stimula imunitatea la nivelul gâtului, dar și căile respiratorii. În acest sens, faceți gargară cu două lingurițe cu tinctură de arnică amestecată cu un pahar cu apă. Atenție! Nu înghițiți preparatul! Tratamentul este util și celor care suferă de amigdalită și de răgușeală cronică.

Masați gâtul cu ulei de migdale amestecat cu ulei de arbore de camfor

Extrem de utilă este și gargara cu apă sărată, fierbinte. Se pun două lingurițe cu sare în 100 ml apă și se face gargară de două-trei ori pe zi. Puternice efecte antibiotice și astringente are pulberea de cerențel. Se administrează de trei ori pe zi o jumătate de linguriță rasă cu pulbere de plantă. Din cele mai vechi timpuri, propolisul rămâne unul dintre cele mai bune medicamente naturiste împotriva faringitei. Se pun două picături de propolis într-o linguriță cu miere și se consumă puțin câte puțin, lăsând să alunece pe gât, în așa fel încât să se formeze o peliculă protectoare pe suprafața laringelui. Nu în ultimul rând, de două ori pe zi, faceți aplicații pe gât cu uleiuri esențiale. Se amestecă zece picături de ulei de migdale cu zece picături de ulei esențial de arbore de camfor și se întinde bine compoziția pe pielea gâtului, masând ușor până intră în piele. De mare ajutor este și ceaiul, mai exact gargara cu ceai de afine. Puneți într-un litru de apă clocotită o mână cu fructe de afin. Lăsați să fiarbă până când apa scade la jumătate, apoi cu acest preparat clătiți gura și faceți gargară.

Sucul de usturoi învinge durerile

În cazul în care urechea supurează, sucul de usturoi este de nelipsit în tratament. Se strivesc patru căței de usturoi, iar sucul obținut se picură în ureche cu pipeta. În scurt timp, dispar durerile. Se mai fac spălături calde sau băi de aburi la ureche timp de zece minute, seara cu infuzie de mușețel sau de urzică, preparată dintr-o lingură cu plantă la 250 ml apă clocotită. Eficient este și uleiul de cimbrișor sau de mușețel din care picurați în ureche trei picături la interval de două zile. Puteți pune în ureche o picătură de ulei cald de susan, eventual amestecat cu o picătură de ulei esențial de mușețel. Dacă timpanul este intact, o dată la două zile zdrobiți un cățel de usturoi, iar zeama obținută îmbibați-o cu un mic tampon de vată, apoi introduceți pentru zece minute în ureche. Nu faceți însă acest tratament decât sub supravegherea specialistului!

Busuiocul, cel mai bun antibiotic natural

662 8 2Aproape întotdeauna, temperaturile scăzute cresc riscul infecțiilor la nivelul urechii, însă tratamentul cu busuioc poate face adevărate minuni, mai ales în cazul otitei. Printre cele mai cunoscute simptome ale acestei boli sunt dureri și mâncărimi în ureche, scurgerea purulentă din ureche și diminuarea capacității auditive, plus o senzație de apăsare. Din cele mai vechi timpuri, cel mai rapid remediu pentru a calma durerile este să așezați lângă urechea cu probleme o sursă de căldură. Un leac cu efecte benefice asupra inflamației urechii este uleiul esențial de busuioc. Când aveți dureri de urechi însoțite de mâncărimi, ungeți locul cu probleme cu alifie de gălbenele, apoi turnați cu pipeta două picături de ulei esențial de busuioc. Propolisul este eficient în gingivite purulente şi sângerânde, stomatită, abcese parodontale, parodontoză incipientă, dureri de dinţi sau după extracţii, faringo-amigdalite, laringite, sinuzite, otită sclerozantă hipoacuzivă, rinite şi ozenă. Se recomandă propolis brut (5-20 g pe zi, mestecat în gură sau sugere), unguent în nas, spray-uri, aerosoli şi gargară. În cazul otitei, se aplică în urechea bolnavă zece picături cu tinctură de propolis de trei ori pe zi.

În cazul bebelușilor cu otită, picurați în urechea inflamată câteva picături de lapte de mamă

Citricele scad febra

662 8 3Pentru întărirea sistemului imunitar, specialiștii recomandă consumul a minimum două-trei porții de fructe zilnic, cu preponderență cele bogate în vitamina C. De asemenea, ceapa și citricele sunt antibiotice naturale, care cresc rezistența organismului la infecții și scad febra. Atât în cazul otitei, cât și în faringită, consumați alimente moi și cât mai multe lichide și optați pentru alimentele la temperatura camerei. De asemenea, încercați, măcar pe toată perioada bolii, să renunțați la fumat, evitați curentul și țineți capul acoperit!