Main menu

header

662 9 1de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Plantă aromată de excepție, tarhonul este în același timp și un redutabil reprezentant al farmaciei „din grădină”, grație unei compoziții care îl situează în fruntea listei vindecătorilor naturii.

Întârzie îmbătrânirea prematură

Tarhonul are în componența sa uleiuri volatile, flavonoide, mucilagii, minerale, vitamine. Aroma acestei plante este puternică, iar gustul este astringent. Pe lângă larga utilizare în gastronomie, planta a fost folosită de numeroase culturi, secole la rând, ca un tratament naturist pentru multe afecțiuni. Tarhonul, în special cel din soiul turcesc, are proprietăți antioxidante, care pot ajuta la neutralizarea acțiunilor radicalilor liberi din tot corpul. Drept urmare, planta combate multe dintre afecțiunile generate de radicalii liberi, de la cancere la afecţiuni cardiovasculare şi pulmonare, boli ale sistemului nervos, oculare, scăderea imunităţii şi îmbătrânirea prematură. Pentru tratament sau prevenție se poate administra un ceai de tarhon obținut dintr-o linguriță cu frunze mărunțite pusă la 250 ml apă clocotită. Se acoperă zece minute, după care se strecoară. Se pot consuma două-trei căni pe zi.

Calmează manifestările colonului iritabil

De-a lungul istoriei, tarhonul a fost utilizat pe scară largă pentru a calma durerea de dinți, efect obținut datorită nivelurilor ridicate de eugenol aflat în compoziția plantei. De asemenea, s-a dovedit că tarhonul poate favoriza scăderea inflamației gingivale. Totodată, tarhonul este folosit ca un tonic digestiv, deoarece stimulează producerea bilei de către ficat, având efect calmant și în probleme digestive precum indigestia și sindromul de colon iritabil. Consumul plantei mărește apetitul și ajută digestiile lente, previne balonările și se poate folosi chiar în locul sării pentru cei care au un regim cu interdicție la consumul de sare. Tarhonul este renumit și pentru eliminarea paraziților intestinali. Pentru o bună digestie se pot adăuga câteva frunze de tarhon proaspete în orice suc natural sau se poate realiza o infuzie simplă, din o linguriță cu plantă mărunțită pusă la 250 ml apă clocotită, care se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se pot consuma până la patru căni pe zi.

Tarhonul consumat sub formă de infuzie, câte două-trei căni pe zi, contribuie foarte eficient la mărirea cantității de urină eliminată de organism

Adjuvant în lupta cu artrita

Planta conține substanțe care pot ajuta la menținerea sănătății cardiovasculare. Deoarece este bogat în potasiu și în vitamina A, tarhonul contribuie la întreținerea stării generale de sănătate și poate face parte din orice dietă. Totodată, planta este un sedativ blând, care ajută la ameliorarea anxietății și la combaterea stresului, fiind benefică și în inducerea somnului odihnitor de noapte. Nu în ultimul rând, tarhonul este utilizat pentru capacitatea de a calma durerile provocate de artrită. Pentru ameliorarea acestora se taie mărunt trei mâini cu frunze de tarhon, se pun într-un borcan și se acoperă cu o jumătate de litru de oțet de mere. Se lasă să stea șapte zile, după care se filtrează. Se bea pe stomacul gol câte un păhărel cu acest amestec, înainte de mese, cu efecte remarcabile.