Main menu

header

661 9 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Adevărate minuni ale lumii plantelor, roșcovele vin din timpuri străvechi cu nenumărate proprietăți benefice pentru organismul uman - sunt una dintre cele mai bune surse de proteine vegetale și reprezintă un aliment care nu provoacă alergii.

În război cu stările de greață

În fiecare lingură cu pudră de roşcove sunt 7,1 grame de carbohidraţi și 3,2 grame de fibre alimentare, ceea ce reprezintă 13% din necesarul zilnic. Prin ce se traduce la nivelul organismului prezența acestor fibre? În primul rând, prin ameliorarea digestiei și prin susținerea peristaltismului intestinal. Roșcovele, fiind un aliment alcalin, nu stimulează aciditatea gastrică, așadar, consumul lor are efecte dintre cele mai benefice pentru activitatea stomacului. Totodată, fibrele reduc în mod natural nivelul colesterolului, cu toate avantajele pentru sănătate care decurg de aici. Mai departe, se remarcă pectinele din compoziția roșcovelor, substanțe care stopează neplăcutul reflux gastroesofagian, din ce în ce mai des întâlnit într-o lume care se hrănește cu alimente foarte acide. Aceleași pectine acționează ca agenți care inhibă dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene, cu precădere E.coli. Pulberea din pulpă de roșcove are efecte antidiareice și de absorbție a toxinelor, tratând cu succes gastritele și enterocolitele și combătând rapid stările de greață.

Înlesneşte metabolizarea fierului

Pudra de roşcove este un îndulcitor natural foarte sănătos, având capacitatea de a regla nivelul de glucoză din sânge. Totodată, consumul de roșcove are efecte antioxidante remarcabile, ceea ce ajută organismul să lupte cu îmbătrânirea și degradarea funcțiilor. Iar prin conținutul semnificativ de calciu, roșcovele susțin buna funcționare a organelor și previn instalarea osteoporozei, asigură funcţionarea optimă a sistemului cardiovascular, în special bătăile regulate ale inimii, contribuie la transmiterea impulsului nervos şi la metabolizarea fierului, atenuează durerile menstrua- le şi combat reacţiile alergice. Roșcovele se pot consuma în stare proaspătă sau sub formă de pudră, aceasta din urmă obținându-se din măcinarea păstăilor întregi. De altfel, calitățile nutriționale și beneficiile roșcovelor pentru organism au generat prezența acestora, ca aditiv sănătos, în industria alimentară - produse de panificaţie, îngheţată, sosuri pentru salate. Mai mult, pudra de roșcove reprezintă un înlocuitor excelent al cafelei pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială, fiind ideală și ca înlocuitor pentru cei care nu tolerează pudra de cacao.

SFAT. Ceaiul din roșcove, amestecat cu sâmburi de gutui, flori de nalbă și smochine, este un excelent remediu împotriva tusei.

Reţetă

Cremă de roşcove

Ingrediente: 1 avocado bine copt, 2-3 linguriţe cu pudră de roşcove, 1 lingură cu miere sau 4 linguriţe cu sirop crud de agave.

Mod de preparare: se curăţă avocado de coajă şi se taie în bucăţele, după care se combină într-un vas înalt cu pudra de roşcove şi cu îndulcitorul ales. Cu ajutorul unui blender vertical, ingredientele se transformă într-o pastă cremoasă şi fină, cu un gust bogat şi rafinat.