Main menu

header

661 10 1de Carmen Ciripoiu şi Alexandru Brădescu

Acidul uric care se găsește în sânge și în urină, rezultând din arderea proteinelor, devine periculos în exces, atunci când se depune pe articulații, declanșând guta și multe alte probleme de sănătate. Există însă alimente care au rolul de a scădea nivelul acidului uric din organism.

Risc de insuficienţă renală

Potrivit specialiștilor, nivelul ridicat de acid uric este de cele mai multe ori asimptomatic și nu poate fi depistat decât în urma unor investigații de rutină. În cazul gutei, de exemplu, apar reacții imunologice la depunerea cristalelor de acid uric pe articulații, iar bolnavul are dureri intense de articulații, acestea se inflamează, apar febra și descuamarea pielii în zona încheieturilor. Din cauza nivelului ridicat de acid uric se formează și pietrele la rinichi, care nu deranjează decât atunci când intervin durerile intense, greața sau voma și, în situaţii mai severe, sângele în urină. Cea mai gravă problemă cauzată de acidul uric mare este însă insuficiența renală, manifestată prin dificultăți de respirație, confuzie, dureri de piept, care de regulă apare la cei suferinzi de leucemie sau la persoanele care fac chimioterapie. Mai nou, studiile au scos la iveală că acidul uric în exces este în strânsă legătură cu hipertensiunea și cu bolile de inimă.

Afinele, căpșunile și ananasul au efect antiinflamator

Substanțele responsabile cu formarea acidului uric sunt în primul rând alimentele bogate în purine, respectiv ficatul, peștele, fructele de mare, fasolea, băuturile carbogazoase și berea. Potrivit oamenilor de știință, cei mai predispuși la creșterea acidului uric sunt cei care consumă mai mult de șase băuturi carbogazoase pe zi. La fel de periculoase sunt și sucurile din fructe, întrucât au un nivel ridicat de fructoză. Cercetătorii susțin că cei care au un nivel ridicat de acid uric trebuie să consume cât mai des afine, căpșuni și ananas, aceste fructe având un efect antiinflamator. De asemenea, foarte importantă este hidratarea. Consumați doi litri de apă pe zi, acest lucru ajutând la eliminarea acidului uric.

Consumul de morcovi este esențial pentru un pH alcalin

Pentru a avea un pH alcalin introduceți în meniul zilnic legume, fructe, semințe și nuci, dar și ouă. Pe de altă parte, așa cum carnea roșie are rolul de a crește nivelul de acid uric, carnea de pasăre îl scade. Când nivelul de acid uric a crescut, optați pentru mere, substanțele nutritive pe care acestea le conțin eliminând toxinele din organism. Ţelina este cunoscută pentru efectele purificatoare pe care le are, reuşind să elimine cantitatea excesivă de acid uric din sânge. Includeți această legumă în alimentaţia zilnică! De asemenea, nu trebuie să treacă o zi fără să mâncați morcovi. La fel ca țelina, aceştia pot să elimine excesul de acid uric. Consumați morcovii cât mai proaspeți, sub formă de salată sau de suc.

Castravetele scoate substanțele toxice din corp

661 10 2Una dintre plantele cu incredibile efecte diuretice și regenerative asupra epitelului renal este urzica, această acțiune manifestându-se prin eliminarea acidului uric, a clorurilor și a ureei. Se administrează o lună o cură cu suc de urzică, două pahare în fiecare zi. La rândul său, pătrunjelul are efect activ asupra tubulilor în rinichi, neutralizând și provocând excreția reziduurilor care conțin acid uric. De asemenea, prin prezența apiolului, pătrunjelul contribuie la concentrația ureei. Mixați o legătură de pătrunjel, apoi amestecați cu apă și consumați un pahar pe zi.

Sucul de varză are efecte reconstitutive asupra organismului, antiinflamatoare, eliminând edemele. Consumați minimum un pahar cu varză pe zi, la care puteți adăuga, pentru un gust mai bun, puțin suc de morcov. Dizolvant de excepție al acidului uric și al uraților, care ajută la eliminarea unor substanțe toxice din organism, este castravetele. Se administrează un pahar cu suc pe zi. Efecte antiinflamatoare și imunostimulante puternice are și orzul verde, din care se consumă două pahare pe zi. Tot la eliminarea acidului uric și la stimularea funcției renale ajută și consumul de suc de mere și pere, două pahare pe zi. Nu în ultimul rând, sucul de lămâie este un bun activator al globulelor albe, alcalinizant al organismului, antireumatismal, antianemic. Se bea zilnic sucul de la două lămâi, dar numai cu paiul!

Pont! Pentru a „mătura” toxinele, tumorile și acidul uric, beți zilnic două pahare cu suc de struguri.

Limitați consumul de dulciuri, carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă, prăjiturile, dar și grăsimile

Utilizaţi cât mai mult ulei de măsline!

Spre deosebire de alte uleiuri vegetale care se transformă în grăsimi râncede atunci când sunt încălzite, uleiul de măsline presat la rece conține grăsimi monosaturate, care rămân stabile la modificarea temperaturii, fiind, de asemenea, foarte bogat în vitamina E. Lactatele cu un conţinut scăzut de grăsime au fost legate de nivelul redus de acid uric. Laptele degresat, de exemplu, conține acid orotic, care reduce asimilarea acidului uric și ajută la eliminarea prin rinichi. Cireșele conțin substanțe chimice care contribuie la neutralizarea și la scăderea nivelului de acid uric. De asemenea, fructele de pădure de culoare violet conțin flavonoide numite antociani, care reduc acidul uric.