Main menu

header

659 8 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Caltaboși, cârnați, sarmale, cozonac, asezonate cu băuturi alcoolice din belșug. Toată lumea așteaptă cu nerăbdare sărbătoarea Nașterii Domnului, dar sunt mulți care uită că preparatele pot fi pe cât de gustoase, pe atât de periculoase pentru sănătate. Cum mâncați de Sărbători și cum vă recuperați după mesele îmbelșugate aflați din interviul cu fitoterapeutul Mihai Apostol (număr de telefon: 0723.642.322).

„Nu combinați carnea de porc cu orez și cartofi”

- Cât este de periculoasă trecerea de la Postul Nașterii Domnului la bunătățile din prima zi a Crăciunului?

- Trecerea bruscă de la legume şi carne slabă direct la preparatele din carne de porc nu face altceva decât să supună organismul la un şoc. Și chiar dacă sună a pedeapsă pentru sărbătoarea pe care toți o așteptăm an de an, trebuie să fim atenți la excesul de grăsimi și să evităm mesele copioase. Cel mai indicat ar fi să mâncăm puțin și des și să nu amestecăm felurile de alimente între ele. De exemplu, putem combina legumele cu carnea de porc decât să preferăm garniturile din cartofi sau din orez. De asemenea, mâncarea trebuie să fie mestecată foarte bine și încet și să încercăm ca ultima masă să fie cu minimum trei ore înainte de culcare. Bineînțeles, să ne rezumăm la preparate cât mai light.

- Cât de importantă este hidratarea în perioada Sărbătorilor?

659 8 2- Este extrem de importantă, tocmai de aceea recomand să se consume apă și ceai în cantități cât mai mari. Dar acest lucru trebuie să devină un obicei zilnic, pentru o bună funcționare a organismului. În altă ordine de idei, e adevărat că nu există Crăciun fără un pahar cu vin pe masă sau cu alte licori care „ne fac cu ochiul”, însă trebuie să știm să bem inteligent. Ar fi bine dacă ați opta pentru băuturi incolore precum ginul, întrucât cele închise la culoare pot crește severitatea mahmurelii, întrucât au concentrații ridicate de substanțe toxice formate în timpul fermentării alcoolului. Un „nu” hotărât alcoolului înainte de culcare, pentru că altfel dimineața vă veți trezi extrem de obosiți. Nu în ultimul rând, evitați vinurile şi băuturile foarte dulci, dar şi sucurile acidulate. Evitaţi, de asemenea, să amestecaţi tăria cu vinul şi cu berea. Alegeţi, totodată, băuturi naturale, un pahar cu ţuică de casă sau unul cu vin de buturugă.

„Ceai verde și zeamă de varză împotriva mahmurelii”

- Și, pentru că ați amintit de mahmureală, ce remedii oferă natura în acest sens?

- Pe primul plan se situează citricele - lămâi, portocale, grepfrut sau pomelo. Recomand și trei căni pe zi cu ceai de frunze de Ginkgo Biloba amestecat cu măceșe, preparat astfel: peste două linguri cu fructe de măceșe și frunze de Ginkgo Biloba mărunțite se toarnă o cană cu apă dată în clocot, apoi se lasă la infuzat o jumătate de oră. Pentru un gust mai bun se poate îndulci cu miere. Pentru eliminarea cât mai rapidă a alcoolului din organism apelați la vechiul remediu al bătrânilor noștri: zeama de varză, consumând 200 ml moare din oră în oră, timp de jumătate de zi. De asemenea, mâncați murături și beți suc de roșii. Chinul durerilor de cap de a doua zi poate fi oprit cu ajutorul ceaiului verde, bogat în antioxidanţi. Pentru ca acest ceai să-şi facă efectul în cel mai scurt timp, este recomandat să fie cât mai concentrat şi, de aceea, se folosesc trei linguriţe cu plantă la 600 ml apă clocotită. Se lasă la infuzat zece minute, apoi se adaugă o linguriţă cu miere, 200 ml apă minerală şi un vârf de sare iodată. Pentru a mai atenua din gustul amar puneți în ceai şi zeama unei lămâi. Ceaiul se bea pe stomacul gol, cu înghiţituri mici.

- Care sunt cele mai bune remedii pentru indigestiile provocate de mesele copioase?

- Combinația de roiniță și mentă este cu adevărat salvatoare. Amestecați o linguriță cu roiniță cu o lingură cu mentă și infuzați o jumătate de oră cu 250 ml apă fiartă. Filtrați și consumați preparatul înainte de fiecare masă. De asemenea, o cană cu ceai de mușețel previne balonarea și durerile de stomac, ceaiul de mentă combate diareea, în timp ce infuzia de sunătoare ajută la funcționarea normală a sistemului digestiv, protejând mucoasa gastrică, stimulând producerea și eliminarea de bilă, susținând funcțiile hepatice și reducând spasmele care apar la nivelul tractului intestinal. Nu în ultimul rând, lemnul-dulce calmează durerile abdominale provocate de indigestii. Mestecați o bucățică de rădăcină de lemn-dulce sau preparați un ceai din doi centimetri de rădăcină și o cană cu apă fierbinte.

PONT. Împotriva diareii consumați trei lingurițe cu propolis sau o linguriță cu lăptișor de matcă amestecat cu trei lingurițe cu miere.

Pentru a pune stavilă stărilor de greață mestecați o bucățică de rădăcină de ghimbir

„Ceaiul de cicoare înlătură constipaţia“

- Din păcate, Sărbătorile aduc și o altă problemă total neplăcută: constipația. Ce remedii recomandați pentru a scăpa de această pacoste, fie ea și de moment?

- O dietă cu un conținut scăzut de fibre, dar bogată în carne, cum este cea din perioada Sărbătorilor, poate duce la episoade neplăcute de constipație. Semințele de in sunt de mare ajutor, prin aportul important de fibre. Se lasă la înmuiat timp de trei ore o lingură cu semințe de in, iar seara, înainte se culcare, se bea apa. Pentru a preîntâmpina apariția constipației e bine să consumați pâine neagră, de trei ori mai bogată în fibre decât cea normală. Dimineața beți un ceai, o ceșcuţă cu apă caldă cu puțin suc de lămâie sau o cafea fără cofeină. Cafeaua poate fi înlocuită cu succes de infuzia de cicoare. Se recomandă infuzie de cicoare obținută din două lingurițe cu frunze și flori de plantă la 250 ml apă clocotită. Se consumă două căni zilnic. Atenție! Ceaiul de cicoare nu se folosește de persoanele suferinde de ulcer, gastrită hiperacidă, pe perioada sarcinii și a alăptării.