Main menu

header

659 9 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Plantă diuretică de excepție, ortosifonul, cunoscut și sub numele de mustața pisicii sau ceai Java, este utilizat de secole în medicina tradițională asiatică, studiile recente reconfirmându-i valoarea terapeutică.

Dizolvă calculii renali și urinari

Datorită acțiunii sale diuretice, uricozurice și de antiseptic urinar, ortosifonul are o largă utilizare în tratamentul afecțiunilor renale de natură inflamatorie, infecțioasă și litiazică. Frunzele plantei conţin polifenoli, potasiu şi uleiuri esenţiale cu acţiune diuretică, ajutând la eliminarea ureei, acidului uric şi a clorurilor. Tinctura cu frunze de ortosifon este utilă pentru eliminarea acestora, pentru susţinerea funcţiei excretoare a rinichilor şi pentru întărirea rezistenţei aparatului urinar faţă de factorii patogeni. Studiile au pus în evidență la tinctura de plantă o eliminare crescută a acidului uric, de 187%. Tinctura de ortosifon se găsește la magazinele cu profil naturist, este foarte eficientă și se administrează câte o linguriță la un pahar cu apă, de trei ori pe zi.

Favorizează excreția toxinelor și deșeurilor

Fiind puternic depurativ, ortosifonul este indicat și în afecțiuni care implică inflamații, cum sunt guta sau reumatismul, planta favorizând eliminarea depunerilor de pe articulații. Se administrează câte o linguriță cu tinctură, diluată în apă, de două-trei ori pe zi. Totodată, frunzele și extractele de plantă conțin derivați de acid cafeic și flavonoide. În acest fel, ortosifonul facilitează excreţia toxinelor şi deşeurilor acumulate, promovând buna funcţionare a organismului și asigurând un bun drenaj. Se poate folosi sub formă de infuzie, astfel: un plic cu ceai se pune la 250 ml apă clocotită. Se lasă acoperit cinci minute. Se pot consuma două-trei reprize pe zi.

Contribuie la scăderea trigliceridelor

Avantajul folosirii plantei ca diuretic îl reprezintă economisirea potasiului din organism (față de alte diuretice naturale, care determină eliminarea acestuia). Potasiul este esențial pentru funcționarea celulelor nervoase și musculare și în echilibrul celular. Totodată, studiile efectuate pe animale de laborator au arătat că preparatele din această plantă scad concentrația de colesterol din sânge. Mai precis, s-a evidențiat scăderea semnificativă a trigliceridelor în cazul administrării tratamentului cu ortosifon, planta contribuind și la menținerea unui nivel optim al zahărului din sânge.

Tratamentele cu ortosifon nu prezintă efecte toxice sau leziuni asupra organelor interne

Reduce febra

Ortosifonul este atât de eficient în detoxificarea de profunzime a organismului, încât are rezultate notabile în controlul greutății grație acţiunii de detoxificare și capacității de a elimina apa din organism. Mai mult, o descoperire din ultima perioadă situează planta printre remediile împotriva febrei. Astfel, infuzia de ortosifon are un efect se scădere a temperaturii corpului, care se poate prelungi până la patru ore. Planta se găsește și sub formă încapsulată, administrându-se câte o capsulă dimineața, la recomandarea specialistului.