Main menu

header

659 10 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Cunoscută din Antichitate sub denumirea de „iarba sacră”, verbina stă alături de medicina naturistă de mii de ani, cu o paletă extinsă de beneficii pentru sănătate.

Excelentă în atacurile de panică

Prețuită deopotrivă de vindecătorii din vechime și de specialiștii contemporani, verbina este renumită pentru acțiunea în spectrul afecțiunilor care țin de sistemul nervos. Preparatele pe bază de verbină calmează şi reduc tensiunea psihică, având și rol de protecție în fața tulburărilor la acest nivel. Este binecunoscut faptul că tratamentul cu această plantă dublează foarte bine psihoterapia. Se administrează tinctura de verbină, câte trei-patru linguriţe pe zi, în cure de două-trei luni, cu urmări benefice în ceea ce privește stările de tristeţe fără motiv, episoadele de labilitate psihică, tulburările de tip depresiv, atacurile de panică și anxietatea. Tinctura se prepară astfel: se pun într-un borcan cu filet 20 de linguri cu pulbere de plantă, peste care se adaugă 500 ml alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul perfect şi se lasă să macereze vreme de două săptămâni, după care se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare.

Acţionează favorabil asupra măduvei spinării

Verbina are proprietăţi sedative, diminuând excitabilitatea şi favorizând relaxarea. În aceste condiții, este recomandată pentru contracararea migrenelor care apar pe fond de stres sau de suprasolicitare nervoasă. Se poate administra zilnic câte un litru de infuzie combinată, în cure de zece zile. Preparatul se realizează din trei-patru linguri cu plantă mărunţită puse la macerat în jumătate de litru de apă, timp de opt ore, după care se filtrează. Se lasă deoparte, iar planta rămasă se fierbe în altă jumătate de litru de apă, vreme de cinci minute, după care se filtrează. În final se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ un litru de preparat. Totodată, potrivit unor cercetări de dată recentă, tratamentele cu această plantă împiedică degradarea celulelor sistemului nervos, acţionând favorabil asupra creierului şi a măduvei spinării și stopând atacurile toxinelor. În acest fel se poate evita una dintre cele mai grave maladii ale contemporaneității, Alzheimerul, precum și alte tulburări neurologice specifice vârstei a treia, prin cure de câte patru lingurițe de tinctură pe zi, timp de 49 de zile, cu două săptămâni de pauză.

De ajutor în hepatită

Un alt spectru de acțiune al verbinei este pe direcția afecțiunilor sistemului digestiv. Împotriva crampelor abdominale, a enteritei sau a colitei se poate recurge, ca remediu, la infuzia fierbinte de verbină, obţinută prin opărirea unei linguriţe cu plantă cu o cană cu apă clocotită. Are efecte antispastice digestive şi calmante remarcabile. Ulterior se poate continua tratamentul cu pulbere de plantă, câte o linguriţă pe zi, de preferat pe stomacul gol. De altfel, administrată în acest mod, verbina măreşte tonusul psihic şi fizic, fiind recomandată încă de acum 2.000 de ani împotriva asteniei fizice. De asemenea, verbina sub formă de infuzie combinată, administrată câte două-trei căni pe zi, timp de o lună, are efecte tonice şi drenoare hepatice, stimulează apetitul persoanelor care au pierdut mult în greutate din cauza unor boli, fiind de ajutor în hepatită sau în icter.

Are efect de inducere a unui somn profund

Verbina este celebră și ca remediu extern, în mai multe afecțiuni. Astfel, împotriva durerilor de cap se face o infuzie combinată concentrată, din patru linguriţe cu plantă la cană, cu care se umezeşte o bucată de tifon ce se pune în jurul capului şi pe ceafă. Aceeași formulă poate fi folosită cu succes și sub formă de cataplasme împotriva eczemelor și a diverselor dermatite, planta având efect antiinflamator și accelerând vindecarea. În caz de insomnie, se pot face băi complete cu infuzie combinată de verbină, cu o oră înainte de culcare, având efect de inducere a unui somn profund şi regenerant. Pentru a obține acest rezultat se pun două mâini cu plantă la macerat în doi litri de apă, la temperatura camerei, vreme de opt-zece ore. Apoi, preparatul se strecoară, maceratul rezultat se păstrează, iar planta rămasă se pune în alţi doi litri de apă clocotită şi se lasă să stea acoperită până se răceşte, după care se filtrează. În final se combină cele două preparate și se pun în apa de baie, la o temperatură de 40 de grade, și se stă maximum 30 de minute.

SFAT. Verbina se administrează la recomandarea specialistului, cu respectarea strictă a dozelor, fiind contraindicată femeilor însărcinate, întrucât poate induce contracții uterine.

Stopează căderea părului

Verbina se remarcă și pe segmentul frumuseții. În cazul în care vă cade părul mai mult decât ar fi normal, se spală zona respectivă cu o infuzie combinată de verbină, obţinută din patru linguriţe cu plantă mărunţită la o cană cu apă fierbinte. Ultimul clătit se face cu infuzie combinată de verbină, pentru ca părul să se îndesească şi pentru ca firul să devină puternic şi rezistent.