Main menu

header

de Roxana Istudor

Călinul a fost folosit de milenii ca remediu naturist și, chiar dacă astăzi există formule de medicamente de sinteză pentru afecțiunile pe care le previne sau le tratează, planta rămâne redutabilă pe palierul tratamentelor naturale.

Calmează durerile provocate de naştere

Decoctul din scoarța de călin, cu un miros caracteristic astringent și cu un gust amar, a fost folosit de-a lungul mileniilor ca remediu pentru calmarea durerilor menstruale sau celor provocate de naștere, contribuind la destinderea întregului organism în condiții de emoție puternică sau de stres. Aceste efecte cunoscute pe scară largă se datorează prezenței în plantă a unor substanțe ca viburnina, salicilina, taninul, acizii și rășinile. Călinul mai conține sulfați, cloruri de calciu, magneziu, potasiu și fier, planta acționând ca sedativ natural. Ca urmare, specialiștii recomandă preparatele pe bază de călin pentru disfuncțiile pe fond nervos, contra unor afecțiuni ca diareea sau tusea sâcâitoare. Ceaiul din scoarță de călin se prepară astfel: două lingurițe cu scoarță, la o cană cu apă fierbinte. Se lasă zece minute, apoi se consumă maximum două căni pe zi.

Ameliorează astmul

Preparatele pe bază de călin au fost utilizate și ca antispastice și tonice. Extractele de scoarță de plantă pot preveni infarctul, iar acțiunea astringentă recomandă călinul în afecțiuni precum diareea, gastrita acidă, durerea abdominală, colicii. Preparatele fitoterapeutice pe bază de călin pot fi utilizate și dacă există iminenţă de avort sau ca sedativ uterin, în cazul hemoragiilor. Mai mult, potrivit American Herbal Pharmacopoeia, călinul ameliorează astmul și ajută în cazuri de hipertensiune, fiind, în plus, și un redutabil inamic al crampelor de tot felul, de la cele musculare la cele menstruale. De asemenea, planta este de ajutor în cazuri de infecții ale vezicii urinare, notează Herbalpedia. Pentru toate tipurile de crampe, specialiștii recomandă o doză minimă de 20 de picături de extract de scoarță de călin, care se poate administra la fiecare câteva ore.

Atenție! Se recomandă ca durata curelor cu preparate pe bază de călin să nu depășească șapte zile într-o lună!