Main menu

header

658 6 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Medicina tradițională chineză a dezvoltat, de-a lungul secolelor, o paletă extinsă de întrebuințări medicinale ale orhideelor, extractele acestor plante renumite pentru frumusețea lor stând la baza anumitor terapii care se adresează unor afecțiuni dintre cele mai grave. Multe dintre aceste tratamente străvechi au fost certificate de studii științifice.

Se cultivă pe scară largă, ca parte a terapiilor naturiste

Medicina chineză folosește din timpuri imemoriale extractele de orhidee, în special speciile gastrodia elata, gama dendrobium și bletilla striata, care sunt cultivate pe scară largă ca parte importantă a terapiilor naturiste, se arată în lucrarea „The use of orchids in Chinese medicine” („Utilizarea orhideelor în medicina chineză”), publicată de Librăria Națională de Medicină a SUA. Astfel, potrivit literaturii de specialitate și testelor derulate în ultimii ani, reiese că anumiți compuși din orhidee sunt într-adevăr benefici pentru sănătate sau ameliorează o serie de boli, în completarea tratamentelor medicale. Printre substanțele cel mai importante, prezente în peste 200 de specii de orhidee, se regăsesc alcaloizii, care reacționează cu acizii pentru a forma săruri folosite în scopuri medicale.

Shi-hu ajută în febră

Una dintre cele mai apreciate specii de orhidee, utilizată de 2.000 de ani în scopuri terapeutice, este shi-hu (dendrobium nobile). Medicina tradițională chineză ține această plantă la mare cinste pentru capacitatea de a trata probleme ale rinichilor, plămânilor sau stomacului. Febra și gastrita sunt printre cele mai frecvente, planta având capacitatea de a crește secreția de acid gastric. De asemenea, studii experimentale au scos la iveală faptul că unul dintre compușii orhideei scade nivelul de zahăr din sânge, fiind de ajutor în secreția de insulină. Totodată, planta stă la baza unui preparat care se recomandă în afecțiuni oculare, în special în cataractă, cercetări recente atestând faptul că specia conține alcaloidul dendrobină, un analgezic ușor. Mai mult, unele preparate tradiționale pe bază de shi-hu sunt studiate pentru tratarea cancerului de stomac și de plămâni.

Tian-ma scade presiunea sangvină

O altă specie de orhidee larg utilizată este gastrodia elata, cunoscută ca tian-ma. În combinație cu alte plante, este utilizată frecvent pentru tratarea amețelilor, convulsiilor, hipertensiunii sau pentru prevenirea atacului vascular certebral, afecțiuni „de aer”, după cum le cataloghează medicina tradițională chineză. Principala substanță activă din acest tip de orhidee este gastrodinul, confirmat de mai multe studii pe animale de laborator ca având efecte anticonvulsive. De asemenea, poate scădea pre- siunea sangvină, acționând ca un vasodilatator, și protejează sistemul nervos central. Demnă de menționat este acțiunea plantei pe direcția îmbunătățirii stării suferinzilor de sciatică, iar injecțiile cu această plantă sunt deseori recomandate în cazuri de deteriorare a auzului, generată de înaintarea în vârstă.

Bai-ji încetineşte degradarea ţesuturilor

Medicina tradițională chineză ține la loc de cinste pentru combaterea hemoragiilor de orice fel o orhidee numită bai-ji (bletilla striata), un adevărat agent hemostatic furnizat de natură. Este recomandată pe scară largă în hemoptizii, hemoragii gastrice, ulcere, răni care sângerează. Cercetările științifice experimentale au demonstrat că substanța activă numită bai-ji jiao, pe care o conține această orhidee, scurtează timpul necesar coagulării sângelui, inhibă degradarea țesuturilor și contribuie semnificativ la închiderea mai rapidă a leziunilor. Bai-ji este folosită cu regularitate, în combinație cu alte medicamente, intraarterial, în tratarea cancerului de ficat, de rinichi și uterin, întrucât are un aport în necrozarea tumorilor.

Îmbunătățește vitalitatea pielii

Pe lângă faptul că este o plantă decorativă de mare efect, orhideea este folosită cu succes în cosmetică. Extractul de orhidee este foarte hrănitor pentru piele, reduce semnificativ semnele de îmbătrânire şi lasă pielea catifelată. De aceea, cercetătorii din domeniu au introdus-o în cremele cosmetice, în săpunuri, în gelurile de duş, în uleiurile de masaj, în măştile cosmetice, precum şi în multe alte preparate şi produse de înfrumusețare. Extractul de orhidee fiind o sursă valoroasă de polifenoli şi polizaharide, împreună cu celelalte ingrediente naturale acţionează asupra radicalilor liberi, reconstruind epiderma, îmbunătăţind vitalitatea pielii, dând fermitate şi având efect de întinerire.

Împăratul Shen Nung, considerat „părintele medicinei chineze“, menționa câteva specii de orhidee în scrierile sale medicale care datează de circa 5.000 de ani

Uleiul esenţial înlătură stresul

Orhideea este considerată planta care generează energia noilor începuturi şi este, de asemenea, un simbol al perfecţiunii. Este asociată cu abundenţa, creşterea spirituală, frumuseţea şi puritatea, iar uleiul esențial de orhidee are calități de excepție și este des folosit în aromoterapie. Se adaugă trei-cinci picături de ulei în vasul cu difuzor sau se pot reîmprospăta săculeţii parfumaţi speciali. Efectul este de stimulare a simțurilor și de creare a unei atmosfere relaxante, care alungă stresul și stările de încordare.