Main menu

header

658 7 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Aproape necunoscută în România, dar celebrată în lume drept „planta nemuririi”, zăvăcusta este considerată și astăzi cel mai bun remediu pentru durerile de stomac, blenoragie și boli de oase. Totodată, planta este excepțională în vindecarea alergiilor, în întărirea vaselor sangvine și în bolile cardiovasculare.

Excepționale proprietăți antitumorale

Potrivit specialiștilor în medicina naturii, zăvăcusta se numără printre cele mai bune plante indicate în vindecarea cancerelor. În caz de tumoare cerebrală cu edeme se infuzează timp de două ore o lingură cu amestec din părți egale de zăvăcustă, frunze de rostopască, frunze de mușcată cu flori roșii și flori de calendulă în 250 ml apă clocotită. Se consumă o lingură cu ceai din trei în trei ore. Tratamentul durează șase luni. Bolnavii care nu suportă ceaiurile pot opta pentru tinctura de zăvăcustă, preparată astfel: 30 g flori uscate se pun în 500 ml alcool și se lasă la macerat două săptămâni, timp în care se agită de câteva ori pe zi. Se strecoară și se păstrează la rece, în sticluțe închise la culoare. Se administrează 25 de picături, amestecate cu apă, de patru ori pe zi. În cazurile grave, doza se poate dubla.

Crește șansele de concepere a unui copil

În cazul cancerului uterin se recomandă spălături de câteva ori pe zi cu infuzie obținută dintr-un amestec în părți egale de zăvăcustă, rădăcină de pelin și flori de vetrice. Într-un litru de apă se fierb șase linguri cu amestec timp de zece minute. Pentru fiecare procedură se folosesc 200 ml lichid. De asemenea, planta este foarte bună pentru doamnele și pentru domnișoarele care suferă de sterilitate. Se opăresc două linguri cu flori de zăvăcustă cu 300 ml apă, apoi se ține vasul pe foc până ce cantitatea scade la jumătate. Preparatul se consumă cald, înainte de începerea actului sexual, până când problema se rezolvă. Bolnavii de AVC găsesc de asemenea un aliat în această plantă. Se combină zăvăcustă cu cantități egale de rușcuță-de-primăvară, sulfină, flori de castan și păducel, mentă și rădăcină de păpădie. Două lingurițe cu acest amestec se infuzează în 200 ml apă clocotită timp de patru ore, apoi se consumă o lingură cu preparat de patru ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă. Tratamentul durează două săptămâni.

Tonifiază organismul

În cazuri de insomnie ocazională, se fierb cinci linguri cu plantă în 500 ml vin roșu dulce, timp de 15 minute. Vasul se lasă la loc cald timp de trei ore, apoi vinul se strecoară. Se consumă 150 ml înainte de culcare. Pentru restabilirea puterilor și pentru tonifierea organismului amestecați 100 g flori proaspete de zăvăcustă, tocate mărunt, cu 50 g semințe de urzică pisate, trei linguri cu pulbere de rădăcină de iarbă-mare cu un litru de vin roșu. Se lasă la macerat timp de trei săptămâni, apoi se strecoară. Se consumă 30 ml vin de două ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

Persoanele care au febră nu trebuie să folosească această plantă