Main menu

header

658 8 3de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Produs considerat superaliment, mierea de manuka s-a vădit recent capabilă de a anihila bacterii patogene dintre cele mai periculoase, unele dintre ele rezistente la multe antibiotice.

Capacitate semnificativă de a lupta cu infecțiile

Mierea de manuka provine de la arborii cu același nume și este renumită pentru proprietățile sale antimicrobiene. Acest efect remarcabil este cunoscut încă din anii ’80, când un specialist din Noua Zeelandă punea în evidență acțiunea acestui tip de miere. Explicațiile felului în care produsul se dovedește un antimicrobian redutabil au rămas un mister multă vreme, până când două laboratoare independente au identificat în mierea de manuka metilglioxal, un compus responsabil pentru forța superalimentului de a lupta cu infecțiile, notează CNN. Astfel, potrivit ultimelor cercetări, mierea de manuka a fost testată cu succes împotriva unui spectru larg de microbi, demonstrând eficacitate chiar și în cazul celor rezistenți la mai multe antibiotice. Produsul a arătat capacitatea de a lupta cu streptococi și stafilococi dintre cei mai periculoși - E.coli, staphylococcus aureus, streptococcus faecalis, helicobacter pylori etc. Produsul are în unele cazuri o eficiență chiar și de 50 de ori mai mare decât a antibioticelor clasice. În plus, s-a observat că microbii nu au dezvoltat rezistență la miere.

Excelentă în cicatrizarea rănilor

Mierea de manuka este binecunoscută pentru capacitatea de a vindeca răni, iar acțiunea sa antiinflamatoare asigură o vindecare rapidă prin curățarea de țesut mort a locului afectat și menținerea unui mediu propice cicatrizării. În aceste condiții, mierea de manuka a fost folosită pentru tratarea arsurilor, a inciziilor chirurgicale, a ulcerelor picioarelor, a efectelor radioterapiei și chiar a gingivitei. La nivel global, mierea de manuka este consumată și nu se achiziționează în scopuri medicinale decât atunci când este recomandată în mod special în acest sens și este ambalată corespunzător. În rest, acest superaliment, pe lângă beneficiile amintite, are excelente calități de prebiotic, asigurând o floră intestinală echilibrată, și de antioxidant de renume, generând o mai bună apărare a organismului în fața radicalilor liberi.

Folositoare în sinuzita cronică

Datorită efectelor puternice, mierea de manuka este un medicament natural benefic în tratarea afecțiunilor gastrointestinale: aciditate și reflux gastric, arsuri la stomac, paraziți intestinali, gastroenterită. De asemenea, datorită numeroaselor proprietăți curative și efecte antivirale foarte puternice, mierea de manuka este eficientă în susținerea și în îmbunătățirea sistemului imunitar. Fie că vorbim despre astenie sau migrene sau despre o simplă durere în gât ori infecții acute ale sistemului respirator, produsul poate fi un bun aliat în prevenirea, ameliorarea și tratarea celor mai grave probleme ce indică un sistem imunitar slăbit.

Studiile recente au arătat cum mierea de manuka poate calma durerile de gât și poate combate răceala și gripa, alături de alte probleme ale aparatului respirator, cum ar fi sinuzita cronică, rinita, astmul, tusea cronică sau tabagică, pneumonia, bronșita cronică și acută.

Mierea de manuka activă este folosită în multe spitale din toată lumea, atunci când niciun alt tratament cu antibiotice nu are efect