Main menu

header

658 8 1de Roxana Istudor

Cu sutele sale de varietăți, agava albastră stă la baza preparării unui îndulcitor natural care poate înlocui cu succes zahărul, cu beneficiile incluse pentru sănătate.

Indice glicemic redus

Plantă cu frunze suculente, înrudită cu yucca, agava albastră este inclusă în numeroase preparate culinare și în băuturi. Este un înlocuitor ideal pentru zahăr, ceea ce generează anumite beneficii certe pentru starea de sănătate a sistemului cardiac, și nu numai. Demn de menționat este faptul că siropul de agavă al- bastră are un indice glicemic mult mai redus decât al mierii (27 față de 83, potrivit BlueAgaveNectar.com) și majoritatea părților plantei sunt comestibile: florile și frunzele pot fi puse în salate, iar tulpina poate fi consumată prăjită.

Antiinflamator dovedit

Agava albastră conține saponine, binecunoscute pentru efectele antiinflamatoare și pentru susținerea acordată sistemului imunitar. De asemenea, planta furnizează fructan, un tip de fibre benefice pentru sănătatea sistemului digestiv, care mențin sațietatea, astfel încât planta devine implicit un aliat pentru cei care vor să slăbească. Totodată, agava albastră furnizează un nectar care poate intra în meniul celor care vor (sau sunt nevoiți, din cauza anumitor afecțiuni) să elimine zahărul din alimentație.

Înlocuieşte zahărul

În epoca atenției sporite la alimentație, siropul de agavă albastră vine cu nenumărate avantaje pentru sănătatea celor care decid să-l includă în meniu. Are un gust excelent și o compoziție redutabilă. În primul rând, este plin de calciu, care contribuie la reglarea tensiunii arteriale și la menținerea densității osoase optime, acestea fiind doar două exemple. Mai departe, este un produs integral organic și un îndulcitor natural care are, pentru fiecare unitate de măsură, cu circa 300 de calorii mai puțin decât zahărul, fiind, în același timp, mai dulce decât acesta. Cu puțină imaginație, poate fi adăugat chiar în unele rețete de deserturi, cu tot alaiul de beneficii care decurg nu doar din înlocuirea nocivului zahăr, ci și din calitățile intrinsece ale plantei.

În timpuri străvechi, aztecii obișnuiau să folosească siropul de agavă albastră pentru tratarea rănilor, întrucât are proprietăți antimicrobiene