Main menu

header

658 9 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Condiment prețios, cu o aromă aparte, cardamomul este folosit de mii de ani, în toată lumea, împotriva unor afecțiuni dintre cele mai comune și mai răspândite.

Previne dezvoltarea cariilor dentare

Cardamomul este un condiment foarte scump, fiind depășit doar de șofran și de vanilie. Semințele au o concentrație mare de mangan, în doar o lingură se regăsește 80% din necesarul zilnic pentru o persoană. De asemenea, conțin fibre, minerale, vitaminele C și A. Semințele de cardamom și-au găsit în timp - și păstrează până astăzi - în principal două utilizări: condiment și remediu naturist pentru mai multe boli. Cardamomul este considerat un tratament foarte eficient împotriva halitozei sau respirației urât mirositoare. Nu numai că poate ucide bacteriile care o provoacă, dar se apreciază că ajută, de asemenea, la prevenirea dezvoltării cariilor dentare. Ca urmare a unor studii recente s-a constatat că extractele din cardamom sunt eficiente împotriva bacteriilor patogene orale, precum streptococcus mutans și caandida albicans.

Benefic în cazul ulcerului gastric

Cardamomul a rămas cu renumele de aliat în probleme digestive, cum sunt durerile de stomac. Studii recente au arătat că, alături de alte mirodenii, cardamomul are efecte gastro-protective, ajutând inclusiv la vindecarea ulcerelor gastrice. Mai mult, prin conținutul ridicat de flavonoizi, acest condiment intensifică semnificativ activitățile antioxidante și inhibă creșterea celulelor cancerului de colon, arată literatura de specialitate. Nu în ultimul rând, prin conținutul mare de mangan, cardamomul este important pentru funcționarea normală a sistemului nervos și a creierului și joacă un rol notabil în absorbția calciului. Cercetările au pus în evidență faptul că acest condiment poate fi un tratament naturist eficient și pentru scăderea tensiunii arteriale, asigurând sănătatea inimii. Cardamomul este comercializat sub formă de păstaie, de semințe sau de pudră.

Cardamomul poate fi folosit şi pentru prevenirea răcelii şi a gripei

Prăjitură cu prune şi cardamom

Ingrediente: 1,2 kg prune descojite şi tăiate în sferturi, 1/4 linguriţă cu scorţişoară şi nucşoară, 1 linguriţă cu coajă rasă de lămâie, 1 ou, 1/2 linguriţă cu extract de vanilie, 115 ml lapte, 7 linguri cu unt, 1 vârf de linguriţă cu cardamom, sare, 1 linguriţă cu praf de copt, 2 linguri cu zahăr brun, 200 g făină, 130 g zahăr.

Mod de preparare: se încinge cuptorul la 210 grade Celsius. Se amestecă făina cu două linguri cu zahăr alb, zahărul brun, praful de copt, un praf de sare şi cardamomul. Se adaugă patru linguri cu unt moale şi se amestecă bine până când se formează un aluat sfărâmicios. Într-un bol se bat laptele, extractul de vanilie şi oul până se omogenizează, apoi se pune treptat acest amestec în vasul cu făină şi unt, până când se încorporează. Se toarnă aluatul într-o tavă rotundă, unsă cu puţin unt. Peste el se aranjează bucăţile de prune. Restul de zahăr se combină cu coaja de lămâie, scorţişoara şi nucşoara şi un praf de sare. Cele trei linguri cu unt rămase se topesc într-un vas şi se adaugă peste zahăr. Se amestecă bine, şi totul se toarnă peste aluatul şi prunele din tavă. Se ține la cuptor timp de 35 de minute, până când se rumeneşte.