Main menu

header

657 6 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Cultivarea cânepei reprezintă una dintre cele mai vechi ramuri ale industriei umane şi cea mai veche direct atestată. În același timp, cânepa este un tezaur terapeutic, contribuind la o bună stare de sănătate, la prevenirea unor afecțiuni, precum și la tratarea altora.

Folositoare în migrene

Cânepa conține uleiuri volatile, flavonoide, substanțe minerale, proteine, lipide, betacaroten, tiamină, riboflavină, niacină, rezine și colină. Semințele conțin și vitaminele A, D, complexul B, acid folic, minerale importante (fosfor, potasiu, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc, sodiu, iod), ca și o cantitate însemnată de vitamina E. În 1839, medicul irlandez William O’Shaughnessy a demonstrat proprietățile analgezice și anticonvulsive ale cânepei. Primul studiu științific a fost realizat de Societatea Medicală din Ohio, în 1860. La rândul său, neurologul american John Russell Reynolds a publicat, în 1890, informații privind aplicațiile medicale ale cânepei în insomnie, migrene, convulsii, stări depresive. La sfârșitul secolului al XIX-lea, în Europa și în SUA, în diverse laboratoare, se elaborau în jur de 30 de produse sub formă de extracte și de tincturi pe bază de cânepă pentru aplicații medicale în mai multe patologii.

Susţine producerea de anticorpi

Având un gust similar cu seminţele de pin şi de floarea-soarelui, seminţele de cânepă pot fi folosite în orice reţetă. În ceea ce priveşte conţinutul nutritiv, sămânţa de cânepă decorticată conţine 30% proteine, 42% grăsime şi 15% carbohidrați. În aceste condiții, semințele sunt o formulă de consum pentru diabetici, întrucât au un indice glicemic considerat mic, în paralel fiind pline de nutrienţi care echilibrează nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, proteina din aceste semințe este uşor de digerat și joacă un rol important pentru corp, stimulând producerea de anticorpi care întăresc sistemul imunitar şi feresc organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi.

Conținut ideal de acizi grași Omega 3 şi Omega 6

Proteina din cânepă conţine toţi cei 21 de aminoacizi cunoscuţi. Nu mai puţin important este conţinutul crescut de acizi graşi Omega 3 şi Omega 6 din compoziţia seminţelor de cânepă. Aceste substanţe sunt extrem de benefice pentru sănătatea inimii, ajută la dezvoltarea creierului la copii, reduc inflamaţiile din corp, ameliorează durerile articulare, reglează tensiunea arterială. Deşi nu există o doză zilnică recomandată de acizi graşi esenţiali, numeroși experţi recomandă un minimum de 3% de calorii din acizi graşi Omega 6 şi 1% din Omega 3. O lingură cu ulei de cânepă sau două linguri cu seminţe decorticate conţin aproximativ 6,6 grame de Omega 6 şi 2,2 grame de Omega 3, exact doza necesară pentru o dietă obișnuită de 2.000 de calorii.

Are rol de sedativ, fiind utilizată în terapii neurologice şi psihiatrice

În prezent, utilizarea în scop terapeutic a cânepei este permisă în mai multe țări europene, în Israel și în mai multe state din SUA, iar numărul studiilor științifice în acest domeniu este de ordinul miilor, majoritatea elaborate în ultimii 25 de ani. Preparatele medicinale din cânepă au efecte sedative și sunt utilizate în terapii din domeniile neurologic și psihiatric. Datorită proprietăților analgezice, cânepa poate fi administrată, totodată, și în afecțiuni gastrice grave (cancere), în ulcere gastrice, în boli ale căilor respiratorii - astm, emfizem, bronșită cronică -, precum și în cazuri de nevralgii. Uleiul de cânepă obținut prin presarea la rece a semințelor de plantă, produs care se găsește spre comercializare în magazinele cu profil naturist, este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri naturiste, tratând toate tipurile de alergii și fiind recomandat în caz de colesterol mărit, sindrom premenstrual și menopauză, afecțiuni dermatologice (eczeme, dermatite atopice, psoriazis, lupus), osteoporoză. Din semințele de cânepă măcinate se obține făina de cânepă, care are un conținut bogat de fibre alimentare, ce contribuie la combaterea constipației și la curățarea tractului intestinal de metale grele și de toxine. Consumul acesteia ajută la menținerea sănătății părului și a unghiilor și este un adjuvant pentru persoanele vârstnice care se confruntă cu probleme ale memoriei. În același timp, substanțele din cânepă sunt eficiente în caz de diaree, depresie, surmenaj și boli ale căilor urinare.

Loțiunile pe bază de ulei de semințe de cânepă sunt recomandate pentru calmarea și refacerea pielii uscate, creșterea elasticității membranei și a capacității de menținere a apei în țesuturi

Tratează eczema

Seminţele de cânepă sunt binevenite în dieta vegetarienilor, întrucât se numără printre puţinele alimente care furnizează cantitatea optimă de proteine, conţinând toţi aminoacizii esenţiali. Mai mult, acestea pot fi consumate de persoanele cu intoleranţă la gluten, zahăr, nuci şi lapte. De asemenea, seminţele de cânepă fac minuni pentru piele, constituenţii acestora hrănind celulele şi ajutându-le să se regenereze. Extractul de cânepă este folosit şi în tratarea unor afecţiuni precum eczema sau psoriazisul.