Main menu

header

655 7 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

O legumă cvasiuitată în epoca modernă, napul vine din vechime cu capacitatea de a vindeca o serie de boli dintre cele mai frecvente în lumea contemporană.

Scade tensiunea arterială

Napul este una dintre cele mai comune și cele mai puternice oferte din farmacia naturii. Datorită calităţilor puternice de imunomodulator cu acţiune tonică, napul previne boli dintre cele mai grave, cum sunt accidentele vasculare cerebrale, cancerul, depunerile de săruri, excesul de colesterol, toate atât de des întâlnite astăzi. Bulbii de nap conţin o cantitate mare de fier, fapt pentru care sunt recomandaţi persoanelor cu anemie. Totodată, napul se dovedește de mare ajutor în profilaxia şi în vindecarea afecţiunilor sistemului cardiovascular, deoarece preparatele din flori, din frunze şi din tulpini ajută la curăţarea sângelui, asigură circulaţia acestuia, scad tensiunea arterială. Pentru a beneficia de efectul acestei plante este suficient, pentru diminuarea efectelor infarctului sau ale accidentului vascular cerebral, să adăugați în ceaiul de plante pe care îl folosiți în mod obișnuit patru-cinci frunze de nap.

Sursă excelentă de vitamina C

Planta este o sursă excelentă de vitamina C, antioxidanți și substanțe nutritive. Conform unor studii recente, se pare că gustul amărui al napului se datorează conținutului ridicat de calciu, în frunzele plantei găsindu-se de patru ori mai mult acest mineral decât în varză sau în orice altă legumă cruciferă. Practica a dovedit, secol după secol, că alternarea curelor de tratament cu suc, ceai şi infuzie de napi, administrate concomitent cu consumul de preparate din napi, favorizează îmbunătăţirea metabolismului, stabilizând nivelul zahărului în sânge și îmbunătățind funcţionarea pancreasului. Un tratament redutabil este infuzia cu frunze de napi, preparată astfel: într-un vas de 1,5 litri se taie mărunt patru-cinci frunze tinere de nap, câte cinci frunze de coacăz negru, vişin şi zmeur, câteva frunzuliţe de mentă sau roiniţă şi o linguriţă cu ceai verde. Peste amestecul de frunze se toarnă 1,2 litri de apă fierbinte, apoi se infuzează acoperit 15 minute. Efectul pozitiv apare relativ repede, după consumarea unui singur pahar cu ceai.

Ameliorează durerile cauzate de poliartrită

Napul și-a câștigat un binemeritat renume pentru capacitatea de a ameliora unele afecțiuni care implică procese inflamatorii, cum sunt poliartrita sau durerile de articulaţii. Un kilogram de frunze şi tulpini verzi (sau 400 g uscate) sau un kilogram de bulbi se fierbe 20 de minute în cinci litri de apă. Se strecoară, apoi lichidul se amestecă bine cu apă caldă în proporţie de 1:7. Se stă în cadă 15 minute, masând uşor locurile bolnave. Băile se fac zilnic sau de trei ori pe săptămână. Efectul creşte spectaculos dacă împreună cu napii se fierb şi crengi de pin tocate mărunt, cu tot cu acele şi conurile de pe crengi. O cură durează 21 de zile. După o pauză de 20 de zile, se mai fac două cure.

Terciul din napi se poate întinde pe un prosop de bumbac şi se aplică pe faţă timp de 25 de minute pentru un remarcabil efect de întinerire