Main menu

header

654 8 1de Carmen Ciripoiu şi Daniel Alexandrescu

Organismul uman are tendinţa naturală, sezonieră, de creştere a acidităţii gastrice, mai ales în anotimpul rece. Mai mult, studiile arată că boala se declanșează sau cunoaște o recidivă la cel puțin una din șase persoane în această perioadă. Dacă vă numărați printre cei care vor să scape de durerile provocate de gastrită aflați răspunsurile de la fitoterapeutul Nicoleta Tudor (medalion), specialist în bioterapie și nutriție (număr de telefon: 0767.937.311).

„Gălbenelele au efect calmant”

654 8 2- Odată cu apariția frigului se înmulțesc și cazurile de gastrită. Care este cauza pentru care mucoasa gastrică se inflamează?

- Gastrita este determinată de agenţi infecţioşi (bacterii, virusuri, fungi, paraziţi), agenţi medicamentoşi, cum ar fi aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene, alcoolul, fumatul, ciroza hepatică, boala cronică de rinichi, anumite ceaiuri care conțin cofeină, cum ar fi cel verde sau cel negru, consumul de alimente picante și iuți. Dintre agenţii infecţioşi, cel mai frecvent se întâlneşte infecţia cu bacteria helicobacter pylori, care se găsește la nivelul mucoasei gastrice. Crudităţile consumate în exces induc, de asemenea, o stare de hiperaciditate şi favorizează instalarea gastritelor. Totodată, lipsa consumului de proteine face ca acidul gastric să consume proteina din cămașa stomacului, apărând astfel leziuni la nivelul stomacului. Există și așa-numita gastrită de stres, care apare în situaţii speciale, precum traumatisme majore, intervenţii chirurgicale mari, arsuri care afectează mai mult de 30% din suprafaţa corpului şi este caracterizată prin gastrita acută hemoragică. Nu în ultimul rând, masticația insuficientă duce la apariția bolii.

- Ce remedii oferă natura pentru a stopa neplăcutele simptome ale bolii?

- Pentru că ați amintit de simptome, trebuie specificat că de cele mai multe ori gastrita este asimptomatică, iar alteori apar balonările, durerile de stomac, senzația de sațietate precoce după masă. În topul plantelor cu eficiență maximă în vindecarea gastritei se numără lemnul-dulce, ale cărui principii active antiinflamatoare sunt excepționale și ajută la refacerea mucoasei gastrice, protejând pereții stomacului de eroziunea acizilor. Se administrează o linguriță cu tinctură de lemn-dulce diluată în 250 ml apă, de patru ori pe zi. Frunzele de zmeur au, de asemenea, efect antiacid și cicatrizant. Se consumă o linguriță cu pulbere de zmeur, de patru ori pe zi. Un alt remediu naturist eficient împotriva gastritei sunt gălbenelele. Se administrează sub formă de infuzie, două-trei căni pe zi, sau de macerat la rece, preparat astfel: o mână cu flori de gălbenele se pune într-un vas cu apă rece și se lasă opt ore, apoi se strecoară. Din acest preparat se consumă o cană, cu o jumătate de oră înainte de masă, de patru ori pe zi.

„Mucilagiile vegetale protejează stomacul”

654 8 3- Ce complicații poate aduce o gastrită netratată la timp?

- Dacă boala nu este tratată poate evolua dintr-o gastrită acută în prima fază într-o gastrită cronică, aceasta îmbrăcând mult mai multe forme: de la o simplă inflamare a mucoasei gastrice pot apărea papule, eroziuni, iar ulterior se poate transforma într-o gastrită hemoragică, caz în care mucoasa gastrică sângerează. O gastrită cu helicobacter pylori, în care nu a fost diagnosticat multă vreme agentul patogen, poate duce la dezvoltarea unui ulcer duodenal. De altfel, 98% dintre ulcerele duodenale sunt ulcere determinate de helicobacter pylori. În acest caz se poate ajunge la perforaţii gastrice sau ale peretelui duodenal, cu alte complicaţii.

- Poate scăpa un pacient aflat în asemenea situație de neplăcuta operație, frecventă în cazurile de ulcer, cu leacurile naturii?

- Remarcabile proprietăți antiacide are sucul de varză. Se consumă două linguri cu suc proaspăt de varză după fiecare masă. Preparatul se obține prin mixarea câtorva foi de varză cu puțină apă. Efect antiacid îl au și sucul de cartof, morcov, sfeclă roșie, castravete și spanac. Se țin cure de cinci zile. Mucilagiile produse de anumite legume, plante și cereale au capacitatea de a se fixa pe peretele stomacului, formând un strat care ferește zona de acțiunea agresivă a acizilor gastrici. Se lasă la macerat, peste noapte, în apă minerală, 30 g semințe de in. Dimineața veți observa un lichid vâscos și transparent, pe care îl veţi consuma pe tot parcursul zilei. Grație capacității sale antibiotice naturale, propolisul ajută la stârpirea bacteriei responsabile cu problemele stomacului. Se administrează 20 de picături de propolis zilnic. Nu în ultimul rând, sucul de aloe vera este bogat în polizaharide, care stimulează imunitatea și regenerează țesuturile. Consumați o lingură cu suc de aloe vera la 20 de minute după fiecare masă.

Laptele, iaurtul, smântâna, untul clarifiat calmează durerile de stomac

„Evitaţi, pe cât posibil, leguminoasele“

- Există și un regim alimentar pe care trebuie să-l țină bolnavii de gastrită?

- În general, în gastrită trebuie să evitați să consumați - sau să o faceți cu prudență - alimente care sunt dulci, picante sau amare, optând pentru cele cu gust echilibrat. Cât privește cruditățile, acestea se vor mânca în funcție de toleranță. Dacă observați că o anumită legumă sau fruct vă creează aciditate, atunci e bine să-l evitați. De asemenea, încercați să nu introduceți în meniu leguminoase, respectiv fasole, năut, linte. Se vor elimina complet din alimentație alcoolul, zahărul și dulciurile, tutunul, alimentele care conțin aditivi alimentari sintetici, băuturile carbogazoase, mai ales Coca-Cola, oțetul, ciorbele și supele din carne, prăjelile, grăsimile, pâinea sau aluaturile calde. Puteți consuma cereale încolțite sau germinate, leuștean, mărar, tarhon, pătrunjel, cimbrișor, varză crudă, țelină, morcov, caise uscate, ciorbe, supe din legume, legume la cuptor sau fierte, compoturi. Este, de asemenea, foarte important să renunțați la stările care determină și complică gastrita. Vindecarea survine dor în cazul în care persoana în cauză va dobândi pacea interioară, un spirit de bucurie și optimism și o gândire pozitivă.

Consumați două căni pe zi cu infuzie obținută din două linguri cu flori de salcâm și 250 ml apă