Main menu

header

de Claudia Stan

Lăptuca sau salata verde este una dintre minunăţiile primăverii, ce apare printre primele verdeţuri din grădină. Originară din Egipt, lăptuca a făcut înconjurul lumii graţie proprietăţilor sale de detoxifiere a organismului. Poate fi consumată simplă sau în combinaţie cu alte mâncăruri, dar pentru cura de primăvară este indicat consumul alături de alte verdeţuri.

Spuneţi adio asteniei!

Primăvara este anotimpul în care nu numai natura se dezmorţeşte, ci şi organismul. Mâncărurile grele din timpul iernii şi-au pus amprenta pe corp prin depuneri de grăsime, de aceea cel mai indicat este o cură de detoxifiere cu salată verde. Datorită conţinutului său bogat în minerale şi în vitamine, lăptuca revigorează organismul. De asemenea, lăptuca elimină stările de depresie, de stres şi ajută în buna funcţionare a ficatului. Totodată, conţinutul de vitamina C întăreşte sistemului imunitar, înlătură stările de anemie, luptând cu succes împotriva asteniei. În plus, favorizează închiderea plăgilor şi a operaţiilor, în special în cazul diabeticilor (vitamina C stimulează secreţia de colagen a ţesutului conjunctiv).

Are efect laxativ

Salata verde conţine hormoni naturali, ce sunt de mare ajutor femeilor care suferă de dereglări hormonale sau care se apropie de menopauză. Cantităţile de zaharuri şi de săruri minerale (calciu, fosfor, iod, fier, magneziu, cupru, arsen) conţinute, alături de vitamine (A, toată gama de B-uri, C, D şi E), sunt indispensabile pentru organism în refacerea după perioada iernii. În plus, lăptuca reglează digestia şi tranzitul intestinal, având efect laxativ pentru cei care suferă de constipaţie.

Previne îmbătrânirea

Pentru a scăpa de petele maronii de pe faţă şi de pe corp apelaţi cu încredere la măştile din salată verde. Pentru aceasta fierbeţi două sau trei frunze în 300 ml de apă timp de 15 minute. Adăugaţi în soluţie două linguri cu zeamă de lămâie şi o lingură cu ulei de măsline. Ungeţi-vă locul afectat şi lăsaţi să acţioneze o jumătate de oră. Repetaţi procedura de cel puţin două ori pe săptămână. Totodată, masca este benefică şi pentru acnee, puncte negre, psoriazis, având efect de curăţare a pielii. În plus, salata verde redă prospeţimea tenului, prevenind îmbătrânirea şi apariţia ridurilor.

Cura cu lăptucă

Ingrediente: o salată verde mare, o legătură de ridichi roşii, două legături de ceapă verde, două linguri cu ulei de măsline, zeama de la o jumătate de lămâie, sare şi piper după gust.
Mod de preparare: se spală foarte bine frunzele salatei, ridichile şi ceapa verde. Se toacă mărunt toate legumele, se adaugă sare, piper, uleiul de măsline şi zeama de lămâie, după care se amestecă tot conţinutul într-un bol încăpător şi se consumă imediat. Poftă bună!