Main menu

header

653 6 1de Carmen Ciripoiu şi Adrian Barna

Cu siguranță, fiecare cultură are propria sa modalitate de tratament popular pentru diferite afecțiuni care se transmit din generație în generație, dar remediile grecești și-au păstrat aceeași eficacitate din cele mai vechi timpuri până acum.

Rădăcina de mastic, cel mai bun medicament al suferințelor gastrice

Obținut din rășina unui arbore exotic (pistacia lentiscus), masticul este produs în mod tradițional în insulele grecești, în special în Chios, unde se face, de asemenea, și uleiul din mastic, foarte rar și foarte greu de găsit pe piață. Masticul este cunoscut de mii de ani pentru beneficiile sale, precum vindecarea gastroenteritei, prevenirea cariilor și eliminarea infecțiilor fungice. Pudra de mastic este un remediu excelent pentru reflux/arsuri la stomac. S-a demonstrat că neutralizează aciditatea în esofag, protejându-l de disconfort și de deteriorare. De asemenea, masticul are efecte antiinflamatoare și antibacteriene puternice, care s-au dovedit a fi eficiente în vindecarea mai multor afecțiuni digestive. Rășina ajută la ameliorarea balonării, a simptomelor bolii Crohn și a sindromului colonului iritabil, distrugând bacteriile dăunătoare. Nivelul ridicat de antioxidanți și de compuși antifungici face din mastic un supliment excelent pentru păstrarea sănătății pielii. Acesta reduce daunelor radicalilor liberi, vindecă iritațiile și încetinește îmbătrânirea.

Arnica vindecă vânătăile

Arnica este considerată în Grecia cel mai popular remediu homeopat în prevenirea şi în vindecarea vânătăilor şi a cicatricelor lăsate în urma intervenţiilor chirurgicale. Planta este bogată în compuşi care reduc inflamaţia, îmbunătăţesc circulaţia sângelui la nivelul ţesuturilor deteriorate, stimulând astfel fluxul nutrienţilor în sânge şi vindecarea zonei afectate. Un alt remediu de top al grecilor este mierea de pin, una dintre cele mai apreciate din întreaga lume, un soi de miere închisă la culoare, ce păstrează aroma puternică. De altfel, mierea din Insula Thassos este vestită pentru calităţile sale vindecătoare şi de întărire a sănătăţii şi constituie, de sute de ani, principala sursă de venit a locuitorilor insulei. Are proprietăţi antibacteriene importante, de stimulare a imunităţii, este antiinflamatoare, calmantă, expectorantă, foarte bogată în minerale, tonifiantă, energizantă şi revitalizantă. Se recomandă pentru tratarea infecţiilor şi a altor afecţiuni respiratorii - tuse, bronşită, astm -, a infecţiilor urinare şi digestive, a inflamaţiei ovarelor, a anemiei, pentru consumul copiilor şi al persoanelor aflate în convalescenţă, de asemenea, acţionează asupra ficatului, stoma- cului, ameliorând starea lor de funcţionare. Aplicată direct pe piele, datorită proprietăţilor antiseptice accelerează vindecarea infecţiilor, plăgilor, arsurilor, bolilor reumatice.

Maceratul din frunze de măslin luptă cu litiaza renală

Nelipsite din leacurile vindecătorilor greci au fost întotdeauna frunzele de măslin. Ceaiul din frunze de măslin scade nivelul zahărului din sânge la diabetici, tensiunea arterială și colesterolul, având acțiune antibacteriană, antifungică și antivirală. Totodată, ceaiul din frunze de măslin întărește imunitatea, protejează ficatul, vindecă litiaza renală, elimină ureea din sânge și este un excelent energizant al organismului. Ceaiul se prepară astfel: într-o cană cu apă se pun la macerat zece frunze de măslin uscate și mărunțite și se lasă de seara până dimineața. Ulterior, preparatul se încălzește, se ţine câteva minute vasul acoperit, apoi se strecoară. Se consumă două căni în cursul unei zile. Un alt ceai cu efecte uimitoare asupra bolilor sistemului respirator, răcelii, gripei, sinuzitei și alergiilor este ceaiul din sideritis syriaca, o plantă ce creşte în Grecia la altitudini mari. Preparatul este, totodată, folositor pentru digestie, stomac, reducerea edemelor și întărirea imunității, îmbunătățirea memoriei, inducerea somnului și reducerea durerilor de orice fel. Se toarnă o cană cu apă clocotită peste o lingură cu plantă mărunțită, se lasă la infuzat zece minute, apoi se strecoară. Se consumă trei căni pe zi.

PONT. Împotriva balonării, mestecaţi seminţe de chimen după fiecare masă.

Grecii sunt de părere că o roşie mâncată pe zi are rolul de a reduce riscul bărbaţilor de a face cancer la prostată

Oxymelul elimină mucozităţile

Un medicament naturist la mare căutare în Grecia este combinația obținută din trei părți miere și două părți oțet de mere, binecunoscutul oxymel. Leacul este foarte bun pentru bolnavii care suferă de răceli, pneumonii, bronșite, ajută la eliminarea mucozităților, eliberează respirația. Specialiștii greci recomandă pentru bolile acute două-trei lingurițe, de mai multe ori pe zi. Pentru un efect mărit se amestecă bine cu puțin ceai de ienupăr. Împotriva durerilor de gât se combină o lingură cu oxymel cu o jumătate de pahar cu apă și se face gargară. Pentru tratarea artritei se administrează trei linguri cu oxymel pe zi. Preparatul este un leac bun și pentru colesterol mărit, gută și obezitate.