Main menu

header

de Anda postolache

În medicina populară chineză, arpagicul este văzut ca un bun anticoagulant al sângelui şi un remediu pentru perioadele în care suntem loviţi de răceli, gripă sau congestie pulmonară. Acesta acţionează, de asemenea, ca un antiseptic de putere medie şi este utilizat pentru a scăpa de viermi sau de paraziţi intestinali. În folclorul românesc, arpagicul a căpătat reputaţia că ar alunga duhurile rele şi bolile. De aceea, pe vremuri era plantat în oale de lut ce erau puse la ferestrele camerelor sau chiar erau aşezate la capătul patului celor mici.

Preîntâmpină anemiile

Arpagicul este considerat şi un bun digestiv. De câte ori mâncaţi ceva gras ar fi bine să aveţi alături şi o salată în care aţi pus mult arpagic, ca să preîntâmpinaţi problemele cu digestia. Ajută digestia chiar şi dacă alegeţi să mestecaţi bucăţi proaspete de arpagic. Nu vă temeţi, mirosul lăsat nu ţine chiar atât de mult ca în cazul în care aţi consumat ceapă sau usturoi. Mai mult, este un antibiotic mediu, un stimulent al apetitului, un vermifug şi un laxativ uşor. Arpagicul este utilizat şi pentru a scădea presiunea sângelui. Pentru aceasta trebuie să vă obişnuiţi să mestecaţi frunze de arpagic sau să le includeţi, în formă proaspătă, în salatele pe care le consumaţi. Pentru că are un conţinut ridicat de fier, ajută la prevenirea anemiilor.

Remediu pentru oboseală

Beneficiile consumului de arpagic sunt numeroase, aşa că nu ezitaţi să îl introduceţi în alimentaţia dumneavoastră. Iată câteva dintre acestea, ce vă vor convinge:
- conţine o cantitate importantă de vitamine A şi C, are de asemenea o serie de minerale ca potasiu, acid folic şi calciu;
- are un nivel scăzut de grăsimi saturate şi de colesterol;
- uleiul volatil făcut din arpagic vindecă arsurile;
- e un remediu bun în perioadele de oboseală sau de epuizare;
- este bogat în fibre şi în proteine şi conţine catităţi importante de caroten;
- poate reduce cu până la 50% riscul apariţiei cancerului de prostată dacă este consumat cu regularitate;
- este bogat în fibre. Conţine cantităţi importante de vitamine B1 şi B2;
- stimulează apetitul;
- dacă vă frecaţi pe piele cu arpagic veţi scăpa de pişcăturile de insecte, pentru că mirosul le îndepărtează.