Main menu

header

653 7 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Binecunoscută pentru proprietățile nutritive, lintea este și un remediu utilizat pe scară largă, în special în medicina tradiţională chineză.

Scut împotriva radicalilor liberi

Cu un conținut ridicat de fibre, proteine și cu un procent foarte scăzut de grăsimi, lintea are proprietăți nutritive valoroase. Se remarcă în special prin vitaminele din grupul B, dar are și vitaminele A, C, E, K, cupru, carbohidrați, acizi grași Omega 3 și Omega 6. Nu conține colesterol, iar calitățile acestea au făcut din această legumă o opțiune de top pentru vegetarieni. Dar lintea este mult mai mult decât o simplă alternativă la fasolea boabe sau un aliment care poate fi vedeta unui meniu. Lintea este o sursă importantă de antioxidanți, compușii care apără celulele organismului de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, răspunzători de apariția anumitor tipuri de cancer și a altor boli grave.

Previne sindromul colonului iritabil

Fibrele solubile care se găsesc în linte pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin acțiunea de normalizare a nivelului de colesterol din sânge. Contribuția adusă de linte la sănătatea inimii include și aportul de acid folic și magneziu. Atunci când există suficient magneziu în organism, venele și arterele se relaxează. Lintea este de folos, totodată, la un control mai bun al diabetului de tip II, prin încetinirea asimilării glucozei din alimente și are eficiență în combaterea constipației. Astfel, consumul de linte previne tulburările digestive și sindromul de colon iritabil, în paralel încetinind progresia bolii Alzheimer, prin menținerea memoriei și creșterea capacității de atenție.

Excelentă în recuperarea postoperatorie

Cei care consumă linte știu că această legumă joacă un rol important în menținerea sănătății oaselor și a dinților, contribuind la dezvoltarea și regenerarea țesuturilor și la stabilizarea pH-ului sangvin. Aceste urmări benefice se datorează unor minerale importante din linte: fierul pe care-l conține este esențial pentru transportul oxigenului în organism și pentru formarea globulelor roșii în sânge, zincul intră în reacțiile imunitare și accelerează cicatrizarea rănilor, iar magneziul este parte din acțiunile enzimatice și întărește sistemul imunitar. Prin faptul că are capacitatea de a crește rezistența fizică la efort și că reprezintă o sursă de energie pentru organism, lintea este recomandată pentru menținerea tonusului general, dar și în tratamentul postoperator.

Supă detoxifiantă

Ingrediente: 1 linguriţă cu ulei de măsline extravirgin, puţin chimen, 1 praz tăiat mărunt, 1 miez de ţelină bucăţele, frunzele interioare de la 1 fenicul, porţionate cât mai fin, 1 ceșcuță cu supă fierbinte din legume, 3/4 ceşcuţă cu linte roşie spălată bine, 1/2 lămâie mărunţită fin.

Mod de preparare: se încălzeşte uşor uleiul de măsline, se pun prazul, ţelina, chimenul şi se sotează totul 10-12 minute, până se înmoaie legumele. Se adaugă supa de legume şi lintea, se lasă să dea în clocot şi apoi se dă focul mai încet. Trebuie să fiarbă aproximativ 20 de minute. Se pune şi lămâia, se omogenizează și se ia vasul de pe foc. Se servește cu pâine de secară.