Main menu

header

de Elena Şerban

O dietă vegetariană ne-ar putea ajuta să ne protejăm împotriva mai multor tipuri de cancer. Potrivit unui studiu britanic efectuat pe un eşantion de 52.700 de persoane, voluntarii vegetarieni au dezvoltat, per total, un număr semnificativ mai mic de forme de cancer, comparativ cu voluntarii care consumau carne.

Peştele, garantul sănătăţii

În mod surprinzător, cercetătorii au descoperit o rată destul de ridicată a cancerului colorectal - o maladie asociată cu consumul de carne - în rândul vegetarienilor. Deşi medicii recomandă tuturor pacienţilor să consume cinci fructe sau legume pe zi, pentru a reduce riscul de apariţie a cancerului şi a altor maladii, în prezent există foarte puţine dovezi care să demonstreze legătura directă dintre sănătate şi dieta vegetariană. Studiul a analizat dietele voluntarilor, cu vârste cuprinse între 20 şi 89 de ani, recrutaţi în Marea Britanie în anii ‘90. Cercetătorii au împărţit participanţii în patru categorii: „consumatori de carne”, „consumatori de peşte”, „vegetarieni” şi „veganişti” (strict vegetarieni). În timpul perioadei de monitorizare s-au înregistrat mai puţine cazuri de cancer decât se aşteptau cercetătorii, probabil pentru că voluntarii aveau o stare de sănătate mai bună decât majoritatea populaţiei. Însă o scădere semnificativă a tuturor tipurilor de cancer a fost înregistrată în grupul „consumatorilor de peşte” şi „al vegetarienilor”, comparativ cu grupul „consumatorilor de carne”.