Main menu

header

652 9 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Unul dintre fructele toamnei care poate fi considerat o adevărată comoară din perspectiva aportului la sănătatea organismului, dar și pe segmentul preven- ției este para, un remediu parfumat și delicios.

Preîntâmpină bolile coronariene

Perele conțin apă în proporție de 80%, fibre, fier, vitaminele C, A, E, vitamine din complexul B, acid folic, enzime, antioxidanți și minerale (zinc, sodiu, clor, calciu, magneziu, potasiu, cupru și mangan). Au un indice glicemic foarte redus, motiv pentru care sunt digerate și absorbite mult mai lent față de alimentele care au un indice glicemic mediu sau mare, fiind recomandate persoanelor supraponderale. Atât para în sine, cât și sucul sunt adevărate medicamente naturiste. Pentru un sistem imunitar crescut se recomandă consumul regulat de pere, în special datorită antioxidanților ce se regăsesc în compoziția acestor fructe. Perele sunt recomandate și în prevenirea bolilor coronariene. Cu un conținut bogat de fibre, perele reduc nivelul colesterolului rău, micșorând astfel riscul apariției bolilor de inimă. Iar grație potasiului, contribuie la reglarea tensiunii arteriale.

Micşorează riscul de producere a degenerescenței maculare

Perele ajută la menținerea sănătății ochilor. Potrivit unor studii recente, consumul acestui fruct reduce semnificativ riscul de apariție a degenerescenței maculare, cauza principală a pierderii vederii la persoanele în vârstă. În cazurile de infecții sau răceli este indicat să consumăm, timp de o săptămână sau două, câte un litru de suc sau de nectar de pere. Prin tradiție, se consideră că perele acționează benefic asupra plămânilor, ajutând în procesul de producere a energiei necesare pentru lupta cu agenții patogeni. De asemenea, în perioadele de suprasolicitare intelectuală sau în cazul asteniei, perele reprezintă o bună soluţie pentru reenergizare şi menţinerea tonusului cerebral. Conţin glucide de bună calitate, iar principalul „combustibil” al creierului este glucoza. Pentru a beneficia de toate calitățile fructelor, este bine să fie consumate cu tot cu coajă.

Contribuie la mărunţirea sau dizolvarea pietrelor

Perele conțin acid hidroxicinamic, care s-a dovedit că ajută la prevenirea cancerului de stomac. O porție de pere pe zi este asociată cu un risc mai scăzut de cancer pulmonar la femei. Un alt nutrient care se regăsește în compoziția perelor, cuprul, ajută la prevenirea cancerului de colon. Totodată, un studiu efectuat pe un număr de femei aflate la postmenopauză arată că riscul apariției cancerului mamar este foarte mult diminuat, cu până la 35%, la cele care au consumat aceste fructe bogate în fibre. De asemenea, perele sunt redutabile în tratarea unor afecțiuni sau neplăceri digestive. Astfel, atenuează constipația, reglează tranzitul intestinal și combat inflamația mucoaselor. Se recomandă în special consumul de suc de pere, eficient, de altfel, și în cazurile de litiază urinară. Nutriționiștii afirmă că un litru sau doi de suc de pere pe zi contribuie la dizolvarea sau mărunțirea pietrelor.

Perele au un efect sedativ și calmant asupra sistemului nervos similar unui medicament de combatere a stresului