Main menu

header

652 10 3de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Fruct de excepție, intrat și în preferințele multor români, pomelo este excepțional pentru sănătate din mai multe perspective, de la conținutul foarte mare de vitamine la cel foarte mic de calorii.

În război cu infecţiile din corp

Pomelo este un fruct de mărime apreciabilă și cu un gust irezistibil, blând-dulce. Dar în plus este și o sursă importantă de nutrienți și de vitamine. Una dintre prezențele redutabile este cea a vitaminei C (o jumătate de fruct conține 2/3 din necesarul zilnic), scutul natural clasic împotriva infecțiilor. Un efect direct este, de pildă, asupra celor urinare. Fructul combate inflamaţiile din corp şi astfel ajută la creşterea acidităţii din urină, care are capacitatea de a reduce dezvoltarea bacteriilor din tractul urinar. Alte direcții de acțiune prin intermediul vitaminei C sunt: vindecarea țesuturilor, activarea enzimelor implicate în producerea de colagen, prevenirea sângerării gingiilor și a slăbirii rădăcinii dinților, precum și a anemiei, prin mai buna absorbție a fierului în sânge.

Menține densitatea osoasă

Tot grație unei compoziții de excepție, care include potasiu şi pectină, pomelo contribuie la reglarea tensiunii arteriale, ajutându-vă astfel să vă menţineţi inima sănătoasă. Fructul este, de asemenea, o sursă excelentă de calciu, iar acesta menține articulațiile flexibile și susține densitatea osoasă, prevenind astfel osteoporoza. De asemenea, consumul de pomelo este asociat cu un tranzit intestinal optim, întrucât fructul conține o cantitate semnificativă de fibre, care previn apariţia constipaţiei, a balonării şi a hemoroizilor. Pomelo este, de asemenea, ideal în curele de slăbire. Cu doar 35 de calorii la fiecare 100 de grame, este un fruct care conferă saţietate şi, prin substanțele care grăbesc arderea grăsimilor, menține o siluetă perfectă. Nu întâmplător dieta pe bază de pomelo este promovată de foarte mulți ani de vedete internaționale.

Benefic în perioadele de convalescenţă

Alte nenumărate beneficii ale consumului de pomelo sunt încetinirea aterosclerozei și în general a procesului de îmbătrânire, menținerea cotelor de energie ale organismului, combaterea eficientă a oboselii și asteniei, fiind foarte util în perioadele de convalescență. Utilizările tradiționale ale fructului includ tratamentul tusei și febrei. Frunzele, fructele și florile au proprietăți medicinale, în unele țări toate acestea, plus semințele de pomelo, intrând în compoziția unor terapii larg răspândite. „Recomand să consumați fructele de pomelo întregi, deoarece sucurile de fructe nu conțin fibre”, afirmă specialistul în boli de nutriție Nicolae Hâncu.

SFAT. Ca regulă generală, pomelo trebuie consumat cu măsură, întrucât prea mult fruct poate provoca reacții adverse, cum ar fi: amețeli, dificultăți de respirație și stomac deranjat.

Folosit integral, de la coajă la seminţe

Pomelo este, în general, consumat în stare proaspătă. Se poate adăuga în salate și în băuturi. Coaja este folosită pentru a face marmeladă, florile reprezintă o sursă pentru obținerea mierii și sunt, de asemenea, prelucrate pentru a fi folosite în obținerea de parfum. Frunzele de pomelo sunt utilizate în prepararea de băi aromatice.