Main menu

header

de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

652 11 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Minune a naturii din perspectivă nutrițională și medicinală, feniculul are deopotrivă un gust excelent și o serie de efecte în planul sănătății omului.

De folos în colicile sugarilor

Plantă puțin pretențioasă, feniculul poate creşte în aproape toate zonele şi poate fi consumat în întregime, bulbul, tulpina, frunzele şi seminţele fiind toate comestibile. Este folosit nu doar pentru gustul bun, ci și pentru diverse probleme digestive, inclusiv arsuri la stomac, gaze intestinale, balonare, pierderea poftei de mâncare şi colici la sugari. Din perspectivă nutrițională, feniculul se remarcă prin faptul că un bulb crud conţine doar 73 de calorii. În schimb, are 17 grame de carbohidraţi, șapte grame de fibre alimentare (28% din necesarul zilnic) şi furnizează 27% din necesarul zilnic de potasiu, 5% sodiu, 6% vitamina A, 11% calciu, 46% vitamina C, 9% fier, 5% vitamina B6 şi 10% din necesarul zilnic de magneziu. În plus, planta mai conţine fosfor, zinc, cupru, mangan, seleniu, niacină, acid pantotenic, acid folic, colină, betacaroten, luteină şi zeaxantină, vitaminele E şi K, fiind, totodată, o sursă naturală de estrogen, esenţial în reglarea ciclului de reproducere feminin, substanță care poate influența fertilitatea.

Diminuează colesterolul din sânge

Fibrele prezente în fenicul, împreună cu potasiul, vitamina C şi vitamina B6, contribuie la menţinerea unei inimi sănătoase, prin scăderea cantităţii totale de colesterol din sânge. De asemenea, acidul folic previne acumularea homocisteinei, un aminoacid ce este asociat cu infarctele miocardice şi cu atacurile cerebrale. Datorită efectului vasodilatator al potasiului şi a prezenţei calciului şi magneziului din fenicul, tensiunea arterială poate scădea în mod natural prin consumul acestei legume. Într-un studiu publicat în „Jurnalul American de Nutriţie Clinică”, cei care au consumat 4.069 mg de potasiu pe zi au avut un risc cu 49% mai mic de deces de boli cardiace ischemice, comparativ cu cei care au consumat mai puţin potasiu. Tot feniculul are capacitatea de a combate anemia, generată de deficiența de fier, una dintre cele mai comune probleme nutritive în ţările dezvoltate. Consumul de fenicul s-a demonstrat a crește capacitatea organismului de a absorbi fierul.

Rol important în repararea ADN-ului

Feniculul este cunoscut și pentru calitatea de a reduce riscul de cancer colorectal. De altfel, feniculul conţine compuși care joacă un rol important în sinteza şi în repararea ADN-ului, prevenind astfel formarea celulelor canceroase generate de mutațiile din ADN. Un alt element prezent în fenicul este seleniul, care, pe lângă rolul semnificativ în asigurarea funcţionării corecte a enzimelor hepatice, previne, de asemenea, inflamaţia şi scade rata dezvoltării tumorilor. Mai mult, unele dintre componentele care se găsesc în fenicul contribuie la construirea şi la menţinerea unei structuri osoase sănătoase şi puternice.

Colina, ideală în transmiterea impulsurilor nervoase

Colina este un nutrient foarte important din fenicul, fiind benefică pentru somn, mişcările musculare, în procesul de învăţare şi de memorare. De asemenea, substanța ajută la menţinerea structurii membranelor celulare şi la transmiterea impulsurilor nervoase. Feniculul poate fi încorporat în orice preparat, datorită texturii crocante şi a gustului uşor dulce. Beneficiile sunt certe și demonstrate: feniculul joacă un rol esenţial în metabolismul energetic, prin transformarea carbohidraţilor şi proteinelor în glucoză şi aminoacizi, componente ce sunt mai uşor folosite la producerea energiei de organism. Feniculul poate fi consumat atât crud, cât şi gătit. Frunzele şi tulpinile acestuia pot fi gătite împreună cu bulbul, pentru a realiza o garnitură, sau pot fi folosite ca bază pentru supe. De asemenea, puteţi amesteca feniculul tăiat cu alte legume, pentru a realiza o salată răcoritoare. Seminţele sale sunt adesea folosite pe post de condiment și pot fi păstrate, uscate, până la şase luni, într-un container etanş, în dulapul din bucătărie.

Feniculul ajută în prevenirea daunelor provocate pielii de poluare, influenţând capacitatea colagenului de a netezi ridurile şi de a îmbunătăţi textura tenului

Risotto cu fenicul

652 11 2Ingrediente: 1 lingură cu unt, 1 ceapă mică tocată mărunt, 1 căţel de usturoi, tocat mărunt, 1/2 căpăţână de conopidă tocată mare, 1 bulb de fenicul înjumătăţit şi ras, 300 g orez, 250 ml vin alb, 1 l zeamă de supă de legume fierbinte, 1 mână cu pătrunjel tocat.

Mod de preparare: se topeşte untul într-o tigaie, apoi se călesc ceapa şi usturoiul. Se adaugă conopida şi feniculul şi se căleşte totul două-trei minute. Se pune orezul şi se prăjeşte puţin, amestecându-l, pentru a fi acoperit cu unt. Se toarnă în tigaie vinul alb şi se lasă până când orezul îl absoarbe. Apoi se pune și supa de legume, câte 250 ml, lăsând-o să fiarbă de fiecare dată până când toată cantitatea este absorbită de orez. Se asezonează după gust, se presară pătrunjelul tocat, se amestecă şi se serveşte cald.