Main menu

header

649 10 3de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Plantă decorativă și medicinală de excepție, scorușul negru furnizează unele dintre cele mai puternice fructe utilizate pentru menținerea stării de sănătate sau pentru vindecarea anumitor afecțiuni.

Normalizează circulația periferică

Zemoase, acre-dulci, de culoare neagră-albăstruie, fructele scorușului negru (aronia) au un conținut remarcabil de vitamine - B1, B2, B3, K și multă vitamina P (500 mg/100 g), precum și caroten, acizi organici, minerale și săruri. În aceste condiții, beneficiile pentru sănătate ale fructelor care au devenit cunoscute simplu ca aronia sunt enorme. În primul rând, acționează asupra sistemului cardiovascular, fiind utilizate în hipertensiune arterială sau pentru ameliorarea circulației periferice. Se pot consuma crude, 50-60 g scorușe negre, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale, sau 50 ml suc de fructe, de trei ori pe zi, timp de o lună. Iar pentru prevenirea apariției acestei afecțiuni este suficient consumul zilnic a 10-12 g fructe uscate.

Îmbunătățeşte memoria

Fructele aronia sunt recunoscute pentru întărirea sistemului imunitar, echilibrarea metabolismului şi scăderea nivelului de stres, precum și pentru rezultatele furnizate în tratarea problemelor de pierdere a memoriei. De asemenea, specialiştii le recomandă drept unul dintre cei mai puternici antioxidanţi din natură. Ca urmare, aceste fructe sunt aliați în lupta cu radicalii liberi. De altfel, fructul s-a clasat pe primele locuri în topul cercetărilor referitoare la cantitatea de antioxidanţi organici, înaintea unui număr de peste 250 de alimente.

Reduce semnificativ dezvoltarea tumorilor

Un studiu al Departamentului de Nutriţie şi Ştiinţa Alimentelor de la Universitatea din Maryland a analizat extracte din aronia pentru activitatea lor chemo-preventivă împotriva cancerului de colon. S-a dovedit că extractele au capacitatea de a inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Un alt studiu a cercetat influența fructelor de aronia în dezvoltarea unor tumori specifice. De exemplu, pentru un cancer de esofag, rata de dezvoltare a tumorii a fost redusă cu 60%, iar tumoarea de colon a fost redusă cu 80% cu ajutorul extractului de aronia.

Consumul de aronia va fi limitat pentru bolnavii cu ulcer gastric și duodenal și pentru cei cu un grad ridicat de coagulare a sângelui

Scade nivelul zahărului din sânge

Fructele de aronia uscate oferă la fiecare 100 de grame 16,9 grame de fibre. Rezultă, pe de o parte, protejarea sistemului digestiv și o digestie îmbunătăţită, un nivel scăzut de colesterol, pe de altă parte, precum şi riscuri micșorate de creștere a nivelului de zahăr din sânge. Pe scurt, fructele aronia sunt prietenii celor care luptă cu diabetul. Pe lângă consumul lor, se poate face apel și la o infuzie plină de substanțe benefice, obținută dintr-o lingură cu fructe uscate făcute bucăți, peste care se toarnă 200 ml apă clocotită. Va rezulta un ceai sănătos, aromat și plin de antioxidanţi.