Main menu

header

649 10 1de Roxana Istudor

Boala Still reprezintă un tip rar de artrită inflamatorie, care se manifestă prin febră, erupție cutanată și dureri articulare. Unul dintre remediile naturiste consacrate este osul-iepurelui.

Conduce la lezarea permanentă a articulaţiilor

Boala Still poate conduce la lezarea permanentă a articulațiilor, în special cele de la încheieturile mâinilor. Printre simptome se numără durerea articulară, inflamarea articulației, febra, urticaria, durerile în gât, durerile musculare. Cauza exactă a acestei boli nu este cunoscută, dar se presupune că este vorba despre o afecțiune virală sau bacteriană. Pentru a completa tratamentul medicamentos, este util decoctul din osul-iepurelui, preparat astfel: o lingură cu pulbere de rădăcină de plantă se fierbe în 250 ml apă timp de 20 de minute. Se consumă trei căni pe zi. Acest decoct are efect, de asemenea, în cazuri de litiază urinară, infecţii urinare, edeme cardiorenale (acumulare de apă în țesuturi).

Eficace în retenția azotată

Rădăcina de osul-iepurelui conţine izoflavonoizi, substanţe triterpenice şi glicozide amare, precum şi ulei volatil. Aceste principii îi dau proprietatea de a stimula secreţiile glandelor, având acţiune depurativă. În aceste condiții, ceaiul din osul-iepurelui și-a dovedit eficacitatea în cazuri de retenţie azotată, gută sau obezitate. Se pune o linguriță cu rădăcină de plantă într-o cană cu apă clocotită, se lasă zece minute, apoi se consumă două-trei căni pe zi. Totodată, osul-iepurelui este considerat un diuretic inofensiv pentru organism și se recomandă, de asemenea, în cistite. Infuzia din osul-iepurelui se prepară dintr-o lingură cu rădăcină mărunțită din plantă la jumătate de litru de apă. Se beau două-trei căni pe zi. Alături de rădăcină, infuzia din flori și frunze de osul-iepurelui este de ajutor în cazuri de artrită şi reumatism. Astfel, o linguriţă cu vârf de plantă se pune la o cană cu apă clocotită, se lasă 10-15 minute, apoi se consumă zilnic câte două căni.

Extractul din rădăcină de osul-iepurelui și-a demonstrat calitățile terapeutice în congestia ficatului și în icter